Categories
NASIONAL

NFC: Noh Omar Gagal Jelas Dakwaan Salah Guna Dana

SHAH ALAM, 28 JAN : Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar diseru melupakan cita-cita menjadi jaguh di Selangor ataupun terpilih semula di dalam PRU13 kerana bimbang negara ini bakal menjadi kucar-kacir seperti yang berlaku terhadap projek Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang melibatkan dana RM250 juta.
Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin berkata beliau kecewa apabila Noh Omar gagal untuk mempamerkan kredibiliti dan integriti beliau sebagai pemimpin yang baik untuk menjelaskan sebaliknya telah membongkar betapa dangkalnya pemahaman beliau selaku menteri yang dipertanggungjawabkan terhadap isu mega tersebut.

Beliau menggunakan alasan-alasan teknikal untuk mengatakan projek RM250juta NFC ini tidak gagal – meskipun begitu beliau tidak berani pula untuk mengatakan ianya berjaya, memadai dengan “tidak gagal”.

“Sebagai Menteri, mustahil beliau tidak memahami isu sebenar NFC. Kalau pakcik-pakcik tua di kedai-kedai kopi pun faham isu pengkhianatan wang rakyat ini masakan Noh Omar selaku menteri tega buat-buat bodoh dengan menyimpang dari isu sebenar.

Hujah yang beliau bangkitkan gagal menjawab isu pokok iaitu salah guna dana dan pertanggungjawaban dalam menggunakan dana RM250 juta menggunakan wang rakyat untuk projek ini,” kata Faekah dalam kenyataan medianya.

Menurut Faekah, Jika Noh mahukan publisiti dengan menjawab isu berkaitan NFC ini selaku Menteri, beliau seharusnya menjelaskan secara terperinci siapakah dan untuk apakah harta mewah itu dibeli.

“Apakah relevan pembelian kereta Mercedez Benz menggunakan dana NFC dan apa kaitannya pembayaran bil-bil untuk ahli keluarga seorang Menteri menggunakan dana NFC ?

“Jika Noh mahu bermain politik selamat, seeloknya Noh berdiam diri sebagaimana yang dilakukan bosnya Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia,” ujar Faekah.

Tambah Faekah, rakyat jelas melihat Noh sebagai seorang menteri yang tiada kredibiliti dan integriti.

“Beliau mendabik dada kononnya sentiasa mengutamakan kepentingan rakyat tetapi membiarkan pembaziran dan salah guna kuasa yang berlaku di bawah portfolio pertaniannya – cakap tak serupa bikin.

“Beliau seolah-olah menghalalkan perkara jahat ini berlaku – kurang berteladan. Beliau tidak mempunyai kekuatan diri untuk secara berani membicarakan isu rasuah dan salah guna kuasa dan seterusnya mengambil langkah-langkah perlu bagi mengatasinya – lemah iltizam,” katanya.

Justeru Faekah, mencadangkan agar Noh Omar kembali meminta nasihat daripada Institut Integriti Negara apakah elemen yang perlu ada untuk menyelenggara dana amanah rakyat.

“Lebih elok lagi jika beliau mengambil kursus perjawatan mahupun peperiksaan integriti kelolaan institut tersebut agar tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan matlamat institut tersebut ditubuhkan,” tegas Faekah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.