Categories
NASIONAL

PR Gesa SPR Sedia Hab Khas Berhubung Pilihanraya

PETALING JAYA, 3 JAN : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesa kerajaan agar membersihkan senarai pengundi terlebih dahulu sebelum bersikap ghairah menjalankan Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 dalam memastikan proses demokrasi itu bergerak secara adil dan telus.

Anwar berkata, menerusi perkembangan terkini Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen, pihaknya curiga dengan proses penyenaraian pengundi yang dilihat sering berubah walaupun pada saat-saat akhir menjelang pilihanraya.

“Maka perlu ada satu senarai yang telus dan bersih dimaklumkan kepada rakyat, didaftar secara teratur dimana ianya perlu disahkan kerana ia adalah hak pengundi iaitu rakyat,”Katanya.

Berdasarkan desas desus yang kuat memperkatakan PRU-13 bakal berlangsung pada suku pertama tahun ini, Anwar secara jelas mengharapkan kerajaan komited menghormati permintaan rakyat yang dahagakan sistem pilihanraya yang adil dan bersih.

Menyedari kepentingan ini, Pakatan Rakyat (Pakatan) mengambil inisiatif mencadangkan kepada pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengwujudkan satu saluran media khas yang bertindak sebagai hub berita muktahir berhubung pilihanraya terus kepada rakyat.

“Tidak guna memperkatakan soal demokrasi sekirannya pilihanraya terus diadakan dalam keadaan medianya masih tidak bebas.

“Perlu ada ruang kepada semua parti yang bertanding untuk memastikan pilihanraya kita tidak mirip kepada pilihanraya yang dianjurkan oleh presiden Mubarak di Mesir yang mana hanya dikendalikan oleh saluran Utusan Mesir dan TV3 Mesir,”

Anwar berkata demikian kepada pemberita dalam satu sidang media khas bersama pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat di sini hari ini.

Ditanya lanjut mengenai cadangan saluran media khas yang bakal dikelolakan institusi pilihanraya negara itu, Anwar memaklumkan bahawa ia akan diperincikan kepada rakyat dalam tempoh masa terdekat ini.

Walaubagaimana pun, cadang tersebut memungkinkan seluruh rakyat Malaysia khususnya pengundi mampu menerima segala berita yang sahih dan kempen mana-mana parti politik bertanding tanpa sekatan seperti tradisi disetiap kali pilihanraya dijalankan di negara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.