Categories
SELANGOR

Talian Bebas Akan Menambahbaik Sistem Kutipan Sampah

PUCHONG, 7 JAN: Talian bebas tol bagi sampah di Selangor akan menolong Kerajaan Negeri memperbetulkan kelemahan di dalam sistem kutipan sisa pepejal barunya yang dimulakan sejak tiga bulan lepas.

Talian itu yang akan dilancarkan tidak lama lagi akan memudahkan penduduk Selangor membuat sebarang aduan berhubung masalah berkaitan pelupusan sisa pepejal.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan, talian itu sudah disediakan dan setelah dilancarkan kelak, penduduk boleh mengemukakan sebarang cadangan atau aduan.

“Komplen akan berlaku dalam memberikan perkhidmatan kita menerimanya sebagai satu cara yang menentukan perkhidmatan tersebut. Komplen dari pengguna memberikan gambaran pengguna terhadap perkhidmatan kita.

“Oleh sebab itu, saya tidak menghalang orang untuk komplen sebab daripada itu kita akan dapat memenangi hati pelanggan kita.

“Kalau kita berjaya menyelesaikan masalah dia, akan ingat kepada kita. Buat masa ini saya ingin pastikan sampah sarap diangkut dan dibersihkan,” katanya selepas melancarkan CIH (Malaysia) sdn bhd di sini.

Sebelum ini kerajaan negeri menamatkan perkhidmatan Alam Flora Sdn Bhd sebagai kontraktor mengutip sisa pepejal pada Ogos 2011. Tindakan itu bakal menjimatkan wang negeri sebanyak RM20 juta setahun.

Akan tetapi, sistem kontraktor baru kutipan sampah mengalami masalah kerana terdapat unsur-unsur sabotaj dan ugutan daripada pihak tidak bertanggungjawab yang merencatkan perjalanan sistem baru itu.

Talian khas itu adalah salah satu usaha untuk menambahbaikan sistem kutipan baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.