Categories
NASIONAL

Isu Bayan Mutiara: Guan Eng Rela Berundur Jika Benar

PULAU PINANG, 17 FEB: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bersedia melepaskan jawatannya sekiranya dakwaan fitnah pemimpin Umno negeri itu berhubung penjualan tanah Bayan Mutiara di Batu Kawan tidak dilakukan secara tender terbuka.

“Apabila Kerajaan Negeri membuat keputusan untuk menjual tanah Bayan Mutiara seluas 102.3 ekar (67.5 ekar tanah dan 35 ekar tanah tebusguna melalui tambak laut) melalui tender terbuka pada tahun 2010.

“Satu harga rizab sebanyak RM200 kaki persegi telah ditetapkan. Harga rizab sebanyak RM200 kaki persegi adalah tinggi telah ditetapkan oleh Kerajaan Negeri pada 7 April 2010 sungguhpun Jabatan Penilaian Perkhidmatan Harta, Kementerian Kewangan pada 5 November 2009 menganggarkan harga penilaian adalah sebanyak RM65 kaki persegi.

“Apabila tender terbuka yang dijalankan ditutup pada 31.12.2010, keputusan berani Kerajaan Negeri dibuktikan tepat dan benar apabila harga tender terbuka yang paling tinggi adalah sebanyak RM240 kaki persegi atau RM1.07 bilion.

“Saya kecewa apabila harga anggaran penilaian sebanyak RM65 kaki persegi yang disediakan oleh Jabatan Penilaian Harga yang dikeluarkan Kementerian Kewangan tidak dilaporkan oleh media English dan Melayu.” jelas lim dalam kenyataan medianya.

Kenyataan tersebut ekoran minggu lalu, Pengerusi UMNO Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman dan Ahli Parlimen Kota Belud Datuk Abdul Rahman Datuk Dahlan mendakwa kerajaan Pulau Pinang melakukan urusan tanpa tender terbuka

Selain itu turut didakwa harga penjualan dijual kepada pemaju swasta adalah 50% lebih rendah daripada harga pasaran iaitu RM420 kaki persegi; dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah memandang rendah kepada rakyat tempatan dengan melantik HDB Singapura sebagai pakar perunding untuk projek perumahan mampu milik Kerajaan Negeri di Batu Kawan.

Sehubungan itu Lim mencabar Zainal Abidin dan Abdul Rahman mengemukakan bukti fitnah tersebut. Lim turut mencabar Umno serta kroni-kroni mereka mendapatkan tanah dikawasan tersebut pada harga yang lebih rendah dari itu.

“Sehingga sekarang, UMNO dan Abdul Rahman masih tidak menyahut cabaran saya untuk membeli 102.3 ekar tanah dengan harga RM420 jika itu adalah harga pasaran yang dituntut oleh UMNO. UMNO perlu masukkan duit ke dalam mulut mereka dengan membayar RM420 kaki persegi. Sekiranya UMNO atau kroni- kroni mereka membeli pada harga RM420 kaki persegi, Kerajaan Negeri boleh mendapat tambahan RM800 juta atau RM1.87 bilion berbanding RM1.07 bilion untuk RM240 kaki persegi.” kata beliau yang juga Setiausaha Agung DAP.

MP Bagan itu berkata tender terbuka tanah Bayan Mutiara telah diiklankan di dalam akhbar pada tahun 2010.

Berhubung tindakan kerajaan negeri melantik HDB Singapura sebagai pakar perunding, Lim berkata pemimpin Umno tidak perlu bersikap anti-Singapura.

“Memainkan sentimen anti- Singapura adalah bukan sahaja provokasi perkauman tetapi juga double- standard kerana apabila Singapura datang ke Iskandar, Johor tiada masalah tetapi tidak di Pulau Pinang. Taktik ekstremis sedemikian oleh UMNO tidak berkesan di Pulau Pinang,” kata beliau.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.