Categories
NASIONAL

Isu Lynas: Padang MPK(1) Di Tutup

KUANTAN, 24 FEB: Dua hari menjelang Himpunan Hijau 2.0 bagi membantah pembinaan pusat memproses nadir bumi Lynas Advanced Materials Plant (LAMP), lokasi tapak perhimpunan yang dicadang iaitu Padang MPK(1) telah dipagar dan ditutup untuk orang ramai.

“Alasan untuk menaiktaraf padang adalah tidak masuk akal memandangkan tiada cacat celanya padang tersebut menurut pandangan ramai.” jelas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dalam kenyataannya hari ini.

Menurut kenyataan SAMM, dua hari lalu sebuah notis telah memberi maklum bahawa MPK akan menganjurkan perlawan Futsal di padang yang sama manakala hari ini pula padang tersebut telah dipagar.

“Penutupan Padang MPK(1) adalah satu tindakkan bacul dan tidak ‘gentleman’ oleh seorang menteri besar yang telah berada di tampuk kuasa selama berbelas tahun.

“Hasrat Menteri Besar Pahang untuk melihat sejauh mana sokongan anti-lynas berlangsung di Kuantan adalah satu lagi retorik apabila satu demi satu halangan terancang diwujudkan.

“Ini tindakkan terdesak oleh pihak yang takut akan kebangkitan rakyat khususnya menjelang perhimpunan anti-lynas. Tindakkan ini juga memberi gambaran betapa Menteri Besar Pahang panik sesudah memberi lampu hijau untuk rakyat berhimpun secara aman menyatakan bantahan.” kata Pengarah Propoganda SAMM, Edy Noor Reduan.

Katanya dengan penutupan tersebut akan menyebabkan Bandar Kuantan akan dibanjiri lebih 20,000 hadirin yang akan membantah projek radioaktif pada Ahad ini.

“SAMM memberi kata dua buat kerajaan negeri Pahang samada untuk membuka kembali padang MPK(1) atau bertanggungjawab di atas kebanjiran demonstran ke jalanraya seluruh bandar Kuantan selama beberapa jam himpunan berlangsung. Jika jalanraya adalah pilihan, sila beri kerjasama dengan menjaga lalulintas dan kawalan trafik.” kata Edy Noor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.