Categories
NASIONAL

Mustafa: Malaysia Masih Guna Undang-Undang Lapok

SHAH ALAM, 9 FEB : Kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu mengubah undang-undang di Malaysia mengikut acuan barat terutamanya untuk mengembangkan konsep kebebasan seks adalah bersifat putar belit kenyataan semata-mata.

Sebaliknya kenyataan Anwar dalam satu wawancaranya bersama BBC Mumbai baru-baru ini menyentuh tentang undang-undang lapuk yang diamalkan di negara ini sememangnya benar.

Undang-undang lapuk yang masih diguna pakai hingga kesaat ini bertujuan demi kelangsungan survival politik kerajaan BN melalui undang-undang menghalang kebebasan hak rakyat.

Walaupun bergelar negara demokrasi, kerajaan BN masih menguatkuasakan undang-undang tertentu untuk mengekang kebebasan rakyat bersuara seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Mesin Cetak dan Akta Universiti dan Kolej (AUKU).

Pengarah Latihan PKR, Mustaffa Kamil Ayub berkata kenyataan Dr Mahathir tersebut melampau dan liar.

“Kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam persoalan undang-undang di Malaysia itu jauh dipesongkan daripada apa yang beliau maksudkan.

“Saya mencabar kerajaan Najib dan Mahathir untuk memberikan Anwar ruang di media arus perdana untuk menjelaskan apa yang beliau maksudkan dalam wawancara itu,” ujar Mustaffa.

Mustaffa turut membangkitkan fenomena media milik Umno/BN yang sering memutar-belitkan kenyataan yang dikeluarkan Ketua Umum PKR itu.

“Untuk membalas segala serangan itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya mempunyai saluran media baru sebagai wadah untuk menjelaskan beberapa salah faham mahupun salah tafsir yang berlaku,” tambah Mustaffa lagi yang dihubungi melalui panggilan telefon.

Jelas beliau tindakan Dr Mahathir tersebut disebabkan kebimbangan bekas perdana menteri tersebut terhadap kebangkitan Pakatan rakyat yang diterajui Anwar disaat menghadapi pilihanraya umum akan datang.                                                                                                                             
“Sudah cukup jelas dalam konteks Malaysia dan Pakatan Rakyat juga akan lebih tegas mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan Islam sebagai agama persekutuan serta mempertahankan institusi raja-raja juga hak keistimewaan Melayu.

“Kesemua ini merupakan komitmen Pakatan Rakyat jika diberi kesempatan mengambil alih Putrajaya,” jelasnya lagi.

Mustaffa juga menjelaskan bahawa kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam wawancara itu jelas menggambarkan komitmen berterusan kepada institusi perkahwinan dan agama seperti termaktub dalam perlembagaan.

“Cuma pendekatan dan cara menangani masalah yang wujud dalam masyarakat itu perlu ditangani dengan cara yang berhemah dan mendidik untuk membawa masyarakat yang mungkin tersasar daripada tabiat yang berteraskan nilai agama,” kata Mustafa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.