Categories
NASIONAL

PAS Mahu Minit Mesyuarat Tentang Pinjaman NFC Didedahkan

KUALA LUMPUR 13 FEB : Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar meminta Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendedahkan minit mesyuarat bertarikh 23 November 2011 berhubung isu projek Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

Katanya, minit mesyuarat itu sangat penting memandangkan terdapat beberapa pengakuan bahawa perjanjian tersebut antaranya dikatakan tidak mempunyai jaminan peribadi dalam projek tersebut.

“Saya minta ketua PAC ada satu keberanian untuk mengirimkan kepada kami (Ahli Parlimen) supaya ianya boleh didedahkan kepada umum mengenai pengakuan-pengakuan yang telah dibuat oleh beberapa pegawai di peringkat kementerian yang dipanggil untuk memberikan keterangan-keterangan mereka dalam prosiding mesyuarat tersebut,” katanya.

Mengulas lanjut kerajaan pusat menubuhkan empat jawatankuasa bagi memantau perkembangan NFC sebelum pinjaman RM250 juta diberikan secara berperingkat.

Beliau difahamkan salah satu daripadanya dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin yang ketika itu bertindak sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.

Empat jawatankuasa tersebut adalah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA), Kementerian Kewangan (MOF), Unit Perancang Ekonomi (EPU), Kerajaan Negeri Sembilan dan juga pihak pengurusan NFC.

Sementara itu, beliau turut membidas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang menasihatkan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil supaya membayar balik pinjaman berjumlah RM250 juta terbabit.

Katanya, ini merupakan isu besar dan bukan hanya boleh diselesaikan dengan hanya membayar semula pinjaman semata-mata.

“Ini satu kenyataan yang sangat dangkal bagi saya daripada seorang menteri yang dipertanggungjawab menjaga hal-hal yang berkaitan perundangan, pendakwaan dan penghakiman di negara kita ini.

“Bagi saya mengembalikan wang itu satu perkara. Sepatutnya sebagai meneteri yang menjaga undang-undang, dia harus bertegas dan tidak boleh menganggap memberikan balik wang tersebut, masalah selesai.

“Jika membabitkan soal pecah amanah atau jika pengendalian projek dari awal tidak betul maka kes tersebut harus diambil tindakan dan heret mereka yang terlibat ke mahkamah,” katanya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.