Categories
NASIONAL

PM Perlu Perjelas Projek Kepada Kroni

SHAH ALAM, 21 FEB: Perdana Menteri perlu memberi penjelasan kepada rakyat berhubung pemberian projek melibatkan pemberian konsesi RM2.2 bilion Lebuhraya Kinrara-Damansara (KIDEX) kepada Keluarga Bekas Ketua Hakim Negara dan Penasihat Undang-Undang UMNO.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dalam kenyataan medianya berkata pemberian konsesi tersebut melibatkan Penasihat Undang-Undang Umno Datuk Hafarizam Harun yang pernah mewakili Datuk Seri Zamry Kadir ketika kemelut krisis perundangan di Perak pada 2009.

Harafizam merupakan pengarah untuk kedua-dua belah syarikat yang menerima konsesi tersebut iaitu Emrail Sdn Bhd dan Zabima Engineering Sdn Bhd.

Sementara isteri Tun Zaki Azmi pula merupakan pengarah di dalam Emrail, sebuah syarikat yang tidak mempunyai rekod di dalam pembinaan lebuhraya .

Pemberian konsasi kepada dua syarikat milik Harafizam tersebut didakwa sebagai ‘habuan’ ekoran kejayaan BN merampas Perak dari Pakatan Rakyat.

Manakala Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pula ketika itu adalah Pengerusi Perhubungan Umno Perak yang dilantik secara mengejud bagi memudahkan Perak dikembalikan kepada BN.

Menurut Nurul Izzah kontroversi penganugerahan konsesi tersebut dan Perdana Menteri mestilah respon segera berkenaan isu-isu berikut;ini:

1. Pendirian PM berkenaan Seksyen 9 Kod Etika Hakim 2009:

“Seorang hakim akan, pada masa perlantikan atau mana-mana masa kemudiannya sekiranya diminta oleh Ketua Hakim Mahkamah Persekutuan membuat perisytiharan bertulis semua asetnya kepada Ketua Hakim Mahkamah Persekutuan.”

Merujuk kepada peruntukan ini, Ketua Hakim Negara pada masa ini, Tan Sri Ariffin Zakaria mestilah meminta Tun Zaki Azmi membuat perisytiharan aset beliau dan keluarganya secara bertulis berikutan tuduhan-tuduhan ini.

2. Mendedahkan sebab dan kriteria pemberian tender kepada Zabima Engineering dan Emrail. Apakah syarikat-syarikat lain yang dipertimbangkan, dan adakah tender terbuka dibuat demi memastikan kepentingan orang ramai terpelihara?

3. Bagaimanakah pemberian konsesi dan pakej kontrak ini selari dengan dasar pentadbiran ini, khususnya Model Ekonomi Baru, Inisiatif Pembaharuan Strategik dan lain-lain lagi?

4. Apakah terma lengkap konsesi, kadar tol dan perkongsian keuntungan?

Menurut Nurul Izzah, agihan projek kepada kroni ini Program Transformasi Kerajaan untuk mengurangkan ketirisan dan pembaziran wang rakyat untuk pembangunan negara dan perbelanjaan operasi dengan memastikan ketelusan di dalam pemberian kontrak merupakan janji kosong.

MP Lembah Pantai itu menggesa jawapan telus daripada Perdana Menteri mampu meyakinkan rakyat bahawa mereka tidak akan dibebani dengan lebih banyak ‘bail-out’ dan penswastaan semula sebagaimana berlaku ketika Era Dr Mahathir.

Sementara itu Di dalam smsnya kepada Malaysian Insider, Hafarizam mendakwa bahawa syarikat-syarikatnya diserang memandangkan mereka merupakan antara bilangan kecil syarikat Bumiputera yang dianugerahkan projek ini.

Menjawab kenyataan tersebut Nurul Izzah berkata rekod buruk kerajaan BN di dalam pemberian konsesi sebelum ini jelas tidak berubah.

Katanya terma perjanjian antara kerajaan dan syarikat-syarikat yang dipilih mesti didedahkan agar projek ini tidak menjadi satu lagi konsesi yang membebankan rakyat Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.