Categories
NASIONAL

RM2.71b Akan Jadikan Umno/BN Lebih Bergolak

SHAH ALAM, 27 FEB: Peruntukan RM2,710,000,000 kerajaan Pusat kepada Umno selangor akan menjadikan Umno dan komponen BN diseluruh negara berada dalam keadaan lebih berpecah dan huru hara.

Pesuruhjaya PAS, Selangor, Dr Rani Osman wang yang sebegitu besar akan menjadi rebutan dan ramai yang tidak akan berpuas hati diatas agihan yang diberikan.

“Wang tersebut akan menjadi rebutan dikalangan pemimpin-pemimpin Umno Selangor yang akhirnya akan membawa perpecahan dan pergaduhan diantara mereka.

“Nanti yang dapat sikit akan marah dan kecil hati, yang dapat banyak masih rasa tak cukup.

“Budaya sogokan, rasuah dan ugutan dalam Umno juga akan menjadikan wujud puak-puak yang saling bertelagah dalam Umno selain rasa tidak senang dikalangan parti-perti komponen BN lain.

“Begitu juga pemimpin Umno dari negeri-negeri lain juga akan berkecil hati dengan sikap pilih kasih perdana menteri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor kerana memberikan peruntukan yang amat besar kepada Selangor tetapi tidak kepada negeri-negeri lain.” ujar Dr Rani.

Jelasnya, Umno Selangor sedang berada dalam keadaan amat terdesak sehingga sanggup menggunakan wang rakyat negara ini untuk kepentingan pemimpin-pemimpin parti bagi memastikan usaha menawan Selangor dilaksanakan.

Katanya ‘rasuah politik’ seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) yang bukan merupakan pemberian ikhlas tetapi usaha terdesak untuk memancing undi.

“Dah 54 tahun Umno perintah negara cuma RM500 disuap kepada rakyat. Jumlah ini bersamaan RM0.75 sen sebulan. Tetapi nilai pemberian air percuma yang disediakan oleh Selangor benilai RM11.30 sebulan yang diberikan sejak PR memerintah Selangor.” kata beliau yang juga Adun Meru.

Katanya pemberian RM500 tersebut merupakan wang rakyat yang dipergunakan oleh Umno untuk keperntingan sogokan kepada rakyat disaat menjelang PRU13.

“Saya harap rakyat beramai-ramai datang untuk mengambil wang tersebut kerana wang pemberian tersebut bukan milik Umno tetapi wang milik seluruh rakyat Malaysia.

“Kalau boleh minta lebih dari apa yang diberikan kerana kalau tidak wang tersebut akan masuk ke kocek pemimpin-pemimpin yang sanggup merompak wang rakyat.” tambah beliau.

Menurut Dr Rani, rakyat selangor adalah rakyat yang bijak serta pengundi separa bandar yang mampu menilai kebertanggungjawaban sesebuah kerajaan.

“Saya pasti rakyat Selangor merupakan rakyat dari masyarakat pertengahan dan tinggi yang boleh menilai sesebuah kerajaan.

“Sebab itu Umno terpaksa menggunakan wang rakyat yang banyak untuk membuat sogokan dan rasuah politik, tapi saya yakin rakyat Selangor tidak akan tertipu.” kata beliau ketika di hubungi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.