Categories
SELANGOR

Serah geran RM10,000 kepada MAKNA

SHAH ALAM : Kerajaan negeri menganugerahkan geran bernilai RM10,000 kepada Majlis Kanser Negara(MAKNA) dan tanah seluas satu ekar kepada  HOSPICE menyokong usaha mendidik rakyat agar lebih peka dalam isu berkaitan kesihatan.

Perkara ini diumumkan  Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr. Xavier Jayakumar ketika merasmikan Program Kesedaran Kesihatan Bagi Penjawat Awam Negeri Selangor yang diadakan di ruang legar Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Program yang mendapat kerjasama Makna dan HOSPICE ini bermatlamat memberi kesedaran kesihatan kepada para penjawat awam serta mereka yang bekerja di pelbagai agensi kerajaan yang lain.

“Dalam program ini, MAKNA menerangkan aspek kepentingan langkah pencegahan, pengesanan awal, pemeriksaan dan rawatan kesihatan yang perlu serta mendedahkan gaya hidup yang sihat bagi mengelakkan kanser.

“Tumpuan diberikan kepada wanita yang lebih berisiko untuk menghidapi kanser payudara dan kanser serviks,” beritahu Dr Xavier yang juga merupakan Adun Seri Andalas.

Dalam program ini, MAKNA menerangkan aspek kepentingan langkah pencegahan, pengesanan awal, pemeriksaan dan rawatan kesihatan yang perlu serta mendedahkan gaya hidup yang sihat bagi mengelakkan kanser.

Tumpuan diberikan kepada wanita yang lebih berisiko untuk menghidapi kanser payudara dan kanser serviks.

HOSPICE pula berkepakaran dalam program rawatan perubatan dan emosi untuk pesakit yang  tenat akibat menghidapi penyakit-penyakit yang membawa maut seperti kanser tahap tiga, AIDS dan sebagainya.

Peranan HOSPICE adalah penting bagi memastikan pesakit dapat menangani situasi yang dihadapinya dan mewujudkan ketenteraman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.