Categories
SELANGOR

Anwar Dedah Kepincangan Projek Lebuh Raya Pantai Timur

SHAH ALAM, 18 MAC: Kerajaan terpaksa menanggung kerugian besar dalam melaksanakan Projek Lebuh Raya Pantai Timur apabila beberapa keputusan yang dibuat tidak mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menyampaikan ucapan Menjunjung Titah Diraja di Dewan Parlimen baru-baru ini, kerugian tersebut berlaku disebabkan terdapat beberapa kontraktor yang sepatutnya disenarai hitamkan dari mendapat tender telah diberikan tender oleh kerajaan.

“Jadi maknanya ada suatu pakatan kerjasama. Sepatutnya, yang saya tahu financial prosedur itu jelas, mana-mana syarikat yang gagal maka semua anak syarikat itu dikecualikan daripada mendapat tender semula.

“Akan tetapi ini diberikan pengecualian, pakej kelapan, anugerah kepada Arah Jitu RM80 juta, mansuh November 2009.

“Kemudian, ditender semula, berikan pula kepada Arah Jitu, harga RM76 juta.

“Ini kontrak apa sebegini? Ia gagal, kita anugerahkan semula. Jadi, kontraktor yang gagal untuk melaksanakan dua pakej; 8B dan 9B, dipilih semula dengan harga yang jauh lebih tinggi,” ujar beliau.

Anwar turut memberitahu dewan bahawa Kerajaan juga didapati tidak menuntut kembali bayaran yang telah dibayar kerajaan kepada syarikat-syarikat yang gagal menyiapkan projek yang diberikan kepada mereka.

“Ini saya tekankan kerana kontrak 1A, pakej 1A bernilai RM41.86 juta dianugerahkan kepada Ascent Vest Sdn Bhd, dimansuhkan pada April 2010 setelah membayar RM27.2 juta.

“Ditender semula, dianugerahkan kepada Q-Bena dengan harga RM31.1 juta dengan tambahan dana. Kontraktor pertama patut bayar ganti rugi.

“Pakej keempat dianugerahkan kepada Kobena Corporation harga RM61 juta, gagal lagi siap dan diberikan kepada syarikat baru, pakej ketiga.

“Yang hendak saya tekankan pakej keempat ini tadi ialah setelah gagal syarikat ini diberi pula kepada anak syarikat yang sama, anak syarikat kepada syarikat induk yang sama,” katanya lagi.

Sebelum ini beberapa media tempatan melaporkan pembinaan Projek Lebuh Raya Pantai Timur ini telah mengalami kelewatan dari jadual kerja disebabkan kegagalan beberapa kontraktor yang dianugerahkan projek ini menyiapkan kerja-kerja mereka.

Malah beberapa media siber turut melaporkan aliran air Sungai Bagus, Terengganu turut dilencongkan bagi membolehkan aliran air mengalir di bawah jambatan yang dibina di atas daratan sebelumnya.

Selain itu, kos pembinaan proejek ini juga meningkat kepada RM210 Juta dengan tambahan RM70 Juta dari harga asal iaitu RM174 Juta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.