Categories
NASIONAL

Anwar: Tolak Politik Perkauman


SHAH ALAM, 12 MAC : Semua kaum dinegara ini diminta menghentikan politik perkauman dan permusuhan agama supaya masa depan negara akan lebih baik dan terjamin di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat (PR), ujar Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim

Katanya, rakyat juga perlu lebih menelitinya dalam menentukan arus politik dan masa depan negara melalui corak pemerintahan yang mengutamakan keadilan dan ketelusan.

” Kita sudah sampai ke satu tahap yang agak getir dan genting dan ini merupakan tahun yang mencabar bagi Malaysia, ianya bukan selalu diadakan, bukan setiap tahun, rakyat mempunyai peluang untuk kembali melakar sejarah pada tahun ini seperti tsunami politik pada 2008 lalu dan saya percaya kita memilih untuk menolak Umno-BN dalam PRU 13 akan datang,” Katanya.

Beliau yang juga Ketua Pembangkang berkata Pakatan Rakyat akan sentiasa mengemukakan pandangan rakyat tidak kira apa pun demi masa depan rakyat negara ini.

Tambahnya lagi, beliau sanggup ‘diperkudakan’ oleh rakyat daripada ‘diperlembukan’ oleh Umno-BN seperti yang di war-warkan oleh Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

” Kita dituduh untuk mencuba untuk mengkristiankan dan menghindukan rakyat di Majlis Ponggal baru-baru ini tetapi bagi saya tak apa..nak diperkudakan rakyat tak apa..Mahathir kata saya nak diperkudakan oleh Kit Siang, DAP dan Cina..Saya kata lebih baik diperkudakan oleh rakyat daripada Umno memperlembukan rakyat.

” Pilihan kita dalam negara hari ini bukan sahaja pilihan antara parti, tokoh, tetapi pertembungan yang berlaku ini saya ungkapkan sebagai keadilan untuk idea dan nilai kehidupan yang mahu mengangkat taraf Malaysia sebagai negara yang bebas, berdaulat dan tunduk kepada hukum menghentikan rasuah.

” Ia bagi mempertahankan pentadbiran atau pemerintahan yang baik seperti rakan-rakan saya yang mengemukakan pandangan ini dalam Konvesyen PR di Alor Star baru-baru ini terutamanya golongan muda yang mengemukakan beberapa agenda tambahan untuk melengkapkan dan mengemaskini idea-idea pokok dalam Buku Jingga,”

Beliau berkata demikian di Majlis Makan Malam sempena Sambutan empat tahun pentadbiran PR di Shah Alam malam tadi.

Hadir sama di majlis itu, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan Penasihat Parti Tindakan Demokratik (DAP), Lim Kit Siang serta ahli exco kerajaan negeri Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.