Categories
SELANGOR

DNS gesa Kerajaan Pusat Hapus Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau

SHAH ALAM 27 MAC : Dewan Negeri Selangor(DNS) hari ini menggesa Kerajaan Pusat menghapuskan kutipan tol di Lebuhraya Persekutuan II, iaitu di Sungai Rasau dan Batu Tiga.

Usul itu dikemukakan oleh Adun Kampung Tunku, Lau Weng San di bawah Peraturan Tetap 26 (1) dan dipersetujui oleh Speaker, Datuk Teng Chang Khim.

Weng San berkata, hal itu perlu dibuat selaras dengan pemansuhan tol Cheras-Kajang oleh Kerajaan Pusat.

Katanya, sejak tahun 1995, tol itu merupakan jalan utama bagi penduduk Petaling Jaya, Subang Jaya, Shah Alam dan Klang.

“Sejarah pembangunan jalan itu selepas pemisahan Singapura dari Malaysia dan menjadikan Klang sebagai pelabuhan utama, jadi pada tahun 1974 lebuh raya itu dibina yang asalnya empat lorong kecuali Petaling Jaya enam lorong.

“Selepas tahun 1995, Projek Lebuhraya Utara Selatan(Plus) dipilih oleh Kerajaan Pusat untuk menaiktaraf dan mengenakan kutipan tol sebanyak RM1.10 bagi kereta di tol Batu tiga dan RM1.00 bagi tol Sungai Rasau.

“Jadi jumlah pergi dan balik sebanyak RM4.20 setiap hari bagi penduduk yang melalui jalan itu setiap hari, lebih-lebih lagi kawasan Lembah Jaya, Klang, Petaling Jaya, Subang Jaya dan Shah Alam akan dikenakan tol yang mahal setiap hari,” katanya.

Beliau berkata selain tol yang mahal setiap hari, penduduk juga terpaksa mengalami masalah kesesakkan lalu lintas yang amat teruk.

“Setiap hari, lebuh raya itu menampung lebih 30,000 kenderaan dan kapasiti ini meningkat setiap waktu puncak. Ini akan memeritkan lagi pengguna,”katanya.

Usul itu turut dipersetujui oleh Adun Kota Alam Shah, M.Manoharan.

M.Manoharan berkata. dengan terhapusnya tol berkenaan ia dapat membantu golongan miskin di negeri ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.