Categories
NASIONAL SELANGOR

Double Dignity Tidak Pernah Pohon Tender Pasir

SHAH ALAM, 5 MAC: Adun Batu Caves, Amiruddin Saari menegaskan beliau tidak mempunyai sebarang hubungan dengan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KKSB) berhubung isu perlombongan pasir di Selangor.

Katanya, perkara ini dianggap sebagai satu tuduhan tidak beberapa tepat dan berniat tidak baik kepada kerajaan Pakatan Rakyat (Pakatan).

Beliau turut memberitahu Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawapan dan Ketelusan Selangor (SELCAT), bahawa beliau tidak menggunakan sebarang pengaruh peribadi dan tidak mempunyai nombor telefon untuk berhubung dengan KSSB.

Berhubung pertalian beliau dengan syarikat Double Dignity Sdn Bhd (DDSB), beliau memaklumkan mula menyertai syarikat tersebut secara rasmi sebagai Ahli Lembaga Pengarah pada September 2009 sebelum meletakkan jawatan pada Ogos 2011.

“Saya dijemput lebih kurang bulan 9 atau 10, saya tidak pasti, saya hantar kad pengenalan saya. Dalam perbualan awal itu setiap bulan diberikan elaun (bulanan) ahli lembaga pengarah sebanyak RM5,000.

“Sepanjang ingatan saya, saya menerima ealun sebanyak tiga kali yang saya minta untuk diselaraskan bermula bulan 1, 2 dan 3.

“Saya ada berbincang sebanyak dua atau tiga kali untuk kenal mengenai syarikat ini.

“Seingat saya Shuhaimi Shafie mengajak saya untuk menyertai syarikat ini dan memaklumkan kepada saya syarikat DDSB ini ingin melakukan perniagaan perladangan di Sabah,” katanya.

Jelasnya, elaun bulanan itu dibayar untuk bulan Oktober, November dan Disember.

Namun, selepas itu beliau diberitahu menjadi ahli lembaga pengarah secara rasmi bulan Januari.

Mengulas lanjut berhubung perlombongan pasir, beliau mendapat satu surat daripada individu bernama Adnan yang memberitahu menyatakan hasrat untuk melombong pasir.

“Beberapa hari selepas itu saya menghubungi saudara Shuhaimi dan beliau memberitahu pada perancangannya DDSB tidak akan terlibat dalam aktiviti melombong pasir.

“Jadi saya pesan kepada beliau, tolong beritahu saudara Adnan jangan majukan surat itu (perlombongan pasir) ke hadapan sebab kita mahu berbincang dengan lembaga pengarah,” katanya.

Beliau juga memaklumkan telah memberi kenyataan kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Julai 2010 dan tidak dimaklumkan berhubung hasil siasatan.

Ketika menjawab pertanyaan Mohamad Azmin Ali, Ketua Pegawai Eksklusif KKSB, Ir Wan Abdul Halim Wan Ismail berhubung kewujudan surat sokongan dari mana-mana pihak untuk kegiatan melombong pasir, beliau berkata KSSB tidak menerima mana-mana surat sokongan dari mana-mana pihak.

Selain itu, Abdul Halim juga memaklumkan DDSB tidak pernah berdaftar atau memohon dengan KBBS dan tidak wujud langsung pemberian tender kepada DDSB untuk menjalankan kegiatan melombong pasir di Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.