Categories
SELANGOR

Forum Perdana Medan Dakwah Perkasa Ilmu Umat Islam

MERU,9 MAC : Forum Perdana Ehwal Islam merupakan medan yang sesuai untuk dakwah dan pengisian ilmu kepada masyarakat dalam usaha mewujudkan insan berilmu dan bertaqwa.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri sentiasa berharap usaha pemantapan ilmu di kalangan umat Islam terus diperkasakan melalui program pengisiaan ilmu seperti Forum Perdana Ehwal Islam yang dianjurkan kerajaan negeri.

“Saya menyokong forum Perdana Ehwal Islam yang diadakan sejak 2008 untuk dianjurkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor dan dibantu pejabat-pejabat daerah.

?Ia merupakan keprihatinan oleh kerajaan Selangor bagi memartabatkan agama Islam dan masyarakat Islam di Selangor,” kata Abdul Khalid dalam ucapan perasmian Forum Perdana Ehwal Islam yang diadakan di Masjid Ass-Syariff di sini.

Abdul Khalid berkata program seperti ini merupakan wadah bagi umat Islam membincangkan permasalahan dan mencari penyelesaian kepada cabaran yang dihadapi masyarakat pada hari ini.

Program Forum Perdana Ehwal Islam dihadiri kira-kira lebih 700 penduduk di sekitar Meru.

Ahli panel ceramah terdiri daripada Alwi Parman dan Dr Zulkifli Al-Bakri.

Majlis Forum ini merupakan anjuran Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dengan kerjasama Pejabat DUN Meru, Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan pihak Masjid Ass Syarif.

Turut hadir Adun Meru, Dr Abdul Rani Osman dan Exco Selangor Yaakob Sapari.

Dalam forum perdana itu ahli panel membicarakan persoalan berkenaan cabaran rumah tangga masa kini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.