Categories
NASIONAL

Jingga 13: Muhyiddin Juga Perlu Di Siasat

SHAH ALAM, 14 MAC: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menjadi fokus utama berhubung dakwaan penyelewengan dalam projek Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang kini berada  dalam proses pembicaraan di mahkamah.

Setakat ini hanya Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan suami, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail yang menjadi fokus utama berhubung kes ini.

Menurut Koordinator Jingga-13, Fariz Musa, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang merupakan Menteri Pertanian ketika itu perlu diseret dan disiasat.

Katanya, ini memandangkan Muhyiddin adalah menteri yang bertanggungjawab memberikan projek tersebut kepada suami Ketua Wanita Umno tersebut serta boleh mengundang pelbagai persepsi.

“Pendedahan yang dilakukan sehingga Shahrizat menyatakan hasrat untuk mengundurkan diri pada tempoh akhir menjawat jawatan Senator pada 8 April bererti dakwaan membabitkan NFC yang turut melibatkan ahli keluarganya mempunyai asas kebenarannya.

“Kalau tidak masakan Shahrizat akan meletak jawatan. Maka selepas ini Muhyiddin juga harus diheret untuk disiasat.” jelas beliau.

Beliau turut mengulangi pendiriannya agar satu pemantauan menyeluruh akan dilakukan oleh pihaknya bagi memastikan segala

maklumat dapat dibekalkan kepada mahkamah sekiranya diperlukan.

“Pokok utama besar adalah orang yang terlibat secara langsung bagi memastikan projek ini berjalan ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin. Beliau juga harus mengambil sikap yang sama seperti Shahrizat untuk berundur kerana beliau harus bertanggungjawab terhadap pengagihan dana RM250 juta projek ini.

“Kita juga mempertikaikan mengapa Pengerusi NFC sahaja yang dikenakan tindakkan sedangkan laporan yang dibuat oleh Jingga-13 termasuk mengenai kondo dan sebagainya melibatkan secara keseluruhan pihak pengurusan NFC. Muhyiddin harus diheret bersama kerana isunya bermula awal lagi melibatkan Tan Sri Muhyiddin.

“Jadi tindakan yang diambil seolah-olah ‘mengkambing hitamkan’ Shahrizat dan Muhyiddin terus menyembunyikan segala fakta seolah-olah dia tidak terlibat. Kita yakin dan percaya bahawa tindakan dibuat untuk cuba menyembunyikan kejahatan yang dibuat oleh Muhyiddin yang terlibat secara langsung dalam kes ini,” katanya.

Berhubung penolakkan usul bagi membincangkan perkara ini di Dewan Rakyat ujar beliau kes ini baru berada di peringkat sebutan dan pendakwaan baru sahaja dibuat.

Semalam, Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul yang dikemukakan pembangkang bagi bincangkan isu NFC kerana ianya sudah menjadi kes mahkamah.

“Bila tindakan Speaker menolak isu ini untuk dibahaskan kita lihat bahawa ini menjadi satu fenomena kepada Umno-BN untuk berdepan dengan ahli yang berhormat daripada PR (Pakatan) bagi membahaskan isu ini dengan lebih terperinci kerana takut segalanya dapat dibongkarkan untuk pengetahuan rakyat,” katanya Faris lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published.