Categories
NASIONAL

Johari Abdul: Umno Jadi Samseng Kerana Terdesak

SHAH ALAM, 1 MAC 2012 – Budaya samseng yang diamalkan Umno sejak dahulu lagi kini dilihat semakin menjadi-jadi ekoran terdesak bagi meraih undi menjelang pilihanraya akan datang.

Hal ini dilihat banyak berlaku di program Pakatan Rakyat sehingga menyebabkan kecederaan dikalangan penyokong Pakatan tetapi kelakuan mereka hanya dibiarkan polis.

MP Sungai Petani, Datuk Johari Abdul menyifatkan perbuatan melampau itu di sebabkan Umno/BN sebagai sebuah parti yang mula hilang sokongan seterusnya mula gelabah untuk mendapatkan sokongan rakyat sehingga sanggup menjadi samseng.

Katanya, pemimpin Umno hanya berani berkelakuan sedemikian di kawasan majoriti kecil pihak pakatan seperti Pulau Pinang bukannya kawasan besar seperti di Selangor dan Kuantan.

“Di kawasan kecil mereka berani bertindak sedemikian tetapi bukan di kawasan besar kerana mereka takut.

” Tindakan mereka itu seolah-olah sebagai isyarat mengugut rakyat untuk memberitahu semua bahawa mereka mempunyai samseng, jadi rakyat akan berasa selamat dan mengundi Umno,” katanya kepada pemberita ketika dihubungi.

Beliau turut menyelar tindakan Perkasa yang dilihat sebagai ‘Gedebe’ dan ‘samseng pekan’ untuk mendapatkan kepercayaan rakyat dengan harapan Umno akan memberi kerusi kepada mereka bagi membolehkan mereka bertanding.

” Mereka sanggup memilih menjadi samseng untuk mendapatkan kerusi bertanding daripada Umno, rakyat boleh lihat mereka ini akan berkeliaran dan kemudian akan dapat duit ‘kopi’,” katanya.

Johari berkata taktik pemimpin Perkasa hanya lakonan semata-mata supaya mendapat nama dan terkenal dalam arena politik tanah air.

” Kita cuma memberi amaran kepada puak-puak Umno ini, pihak kita tidak akan mengikut jejak mereka kerana jika kita melakukan perkara yang sama ianya hanya dilihat sebagai pemusnah bangsa.

” Orang yang lazimnya berlagak dan menunjukkan dirinya samseng ini adalah seorang yang tidak mempunyai kekuatan ilmiah, mereka ini hendak berhujah ilmu tetapi ilmu tiada, jadi mula tunjuk samseng, seperti suami pukul isteri, jadi hal sebegini kita tidak terkejut.

” Tetapi peringatan kepada mereka, kita tidak bertindak kerana bukan budaya kita, jangan anggap kita semua pondan, berpada-pada kalau hendak tunjuk samseng,” katanya.

Sebelum ini terdapat beberapa tindakan samseng dilakukan oleh samseng Umno dan Perkasa.

Antaranya, Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Johor, Mohd Nazri Ismail cedera di tangan dan bajunya koyak ketika menghalang samseng yang cuba mendekati Datuk Seri Anwar Ibrahim di Sembrong.

Kejadian yang sama turut berlaku kepada Nurul Izzah Anwar dalam ceramah di Felda Lepar Hilir, Gambang apabila seorang samseng Umno mengacu penumbuk, beberapa inci sahaja dari wajahnya selain kereta Datuk Seri Anwar Ibrahim dibaling batu dalam ceramah di parlimen Sembrong, menyebabkan cerminnya retak manakala bahagian sisi kenderaan kemek.

Turut berlaku apabila sekumpulan samseng Umno naik ke pentas ketika Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sedang memberi ucapan sempena Himpunan Hijau 2.0 di Padang Kota, Pulau Pinang dan anggota Perkasa telah mencetuskan kekecohan yang mengakibatkan dua petugas media cedera, Ahad lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.