Categories
SELANGOR

Khalid Samad: Ambil Alih Air S’gor Sangat Wajar

SHAH ALAM, 18 MAC: Rakyat Selangor perlu diingatkan semula kesan yang mereka bakal hadapi sekiranya menyerahkan kembali mandat kepada Umno-BN terutamanya dalam isu penswastaan konsesi air dan langkah pembatalan perjanjian ini wajar disokong oleh semua pihak.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata tindakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim secara konsistan berusaha sedaya upaya mengambil alih industri air Selangor sangat wajar dan bertepatan dengan wawasan Merakyatkan Ekonomi Rakyat Selangor.

Selain itu katanya, selama ini sumber air Selangor diperniagakan kepada rakyat demi kepentingan para kroni Umno-BN tanpa memikirkan bebanan rakyat.

Katanya, langkah kerajaan negeri bertemu dengan dua operator air antarabangsa untuk mendapatkan pandangan berhubung pengurusan air lebih cekap seperti yang ditetapkan Akta Industri Air Perkhidmatan Air 2006 disambut baik sebagai usaha untuk mengembalikan hak rakyat setelah sekian lama dinafikan Umno-BN.

“Rakyat Selangor perlu diingatkan sekiranya Umno-BN kembali memerintah Selangor maka Syabas melalui Puncak Niaga akan kembali berkuasa dan kadar air akan mereka naikkan seperti mana dalam perjanjian mereka dan ini akan memeberikan kesan sebanyak 71 peratus peningkatan berbanding kadar sekarang.

“Pada masa sama mereka akan mendapat pampasan oleh kerajaan Selangor di bawah Umno-BN jumlah sebanyak RM1 billion sepertimana yang mereka tuntut di dalam saman mereka,” katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor.

Tambah Khalid, reaksi beberapa pihak sebelum ini yang mengatakan Selangor bakal mengahadapi krisis air pada masa akan datang merupakan satu rekaan semata-mata memandangkan taburan hujan yang tinggi sehingga mengakibatkan bencana banjir di beberapa kawasan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.