Categories
SELANGOR

Kos Meningkat Kerana Libatkan Protokol Istana

SHAH ALAM, 6 MAC: Pengurus Besar Yayasan Selangor, Ilham Marzuki memaklumkan peningkatan kos Majlis Makan Perdana sempena Majlis Ulangtahun ke-40 adalah kerana majlis tersebut melibatkan pihak istana dan protokol diraja.

Dalam keterangan beliau kepada Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT), beliau berkata pada asalnya kos yang diperlukan dalam anggaran RM150,000.

Kos perbelanjaan keseluruhan yang dimaklum oleh Jabatan Audit Dalaman Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor berjumlah RM270,750.

“Pada asalnya majlis ingin dibuat di padang sahaja. Selepas berbincang dan mendengar saranan daripada pihak protokol istana, maka perkara ini perlu dibetulkan dan peningkatan kos berlaku,” katanya.

Beliau yang baru sahaja dilantik menjadi Pengurus Besar Yayasan Selangor secara kontrak pada 15 April 2010 mengakui beberapa kesilapan yang berlaku akan diperbaiki pada masa akan datang.

Berhubung pemilihan Tetuan Drift Z Enterprise sebagai pengurus aturcara, pemilihan dibuat berdasarkan tander terhad kerana melibatkan kos di bawah RM500,000 mengikut dasar Kementerian Kewangan.

Katany, Drift Z dilantik pada 27 September 2010 dan bayaran pertama dibuat selepas 3 hari melalui cek dengan jumlah RM142,500.

Jelas beliau, pihaknya mengalami kesukaran dari segi kekangan masa memandangkan tempoh pengurusan majlis adalah singkat.

“Tempoh untuk memanggil tander adalah empat minggu. Penilaian kos pula dua minggu.

“Sekurang-kurangnya memerlukan lapan minggu. Maka tander terhad dilakukan,” katanya.

Beliau menambah, pihaknya juga berusaha untuk mendapatkan semula jumlah kos yang telah dibayar dan disebabkan majlis tersebut terpaksa dibatalkan ekoran saranan pihak istana.

Ketika di tanya panel SELCAT berhubung usaha mendapatkan kembali wang yang telah dibelanjakan Ilham berkata pihaknya sedang berusaha untuk mendapatkan kepambali.

Menurut Ilham pihaknya sedang berbincang dengan pihak Hotel Concorde yang bertanggungjawab menyediakan makanan bagi menentukan sama ada pihak pegurus aturcara sudah membuat bayaran atau sebaliknya.

“Kita akan membuat rayuan kepada Tan Sri Syed Yusuf (pemilik Hotel Concord) untuk mendapatkan balik wang tersebut.

“Kita juga akan pastikan Drift Z membayar pada Hotel Concord sebelum tuntutan dibuat.

“Jika tiada pembayaran di buat, tindakan undang-undang akan diambil selanjutnya.” kata Ilham.

Leave a Reply

Your email address will not be published.