Categories
SELANGOR

Longkang Tersumbat Hasilkan Bau Busuk, MPAJ Diminta Segera Bertindak

HULU KLANG, 25 MAC : Kualiti hidup di Kuala Ampang terus menurun apabila bau busuk dan serangan nyamuk menjadi rakan hidup sebilangan besar penduduk di kawasan ini.

Mereka yang tinggal di sepanjang Lorong Awan mengadu, masalah tersebut telah menjadi “teman rapat” mereka sejak kawasan itu mula dibangunkan.

Kata penduduk, ia mungkin disebabkan pihak berkuasa tidak menyengelara longkang yang tersumbat di sepanjang jalan utama dan kawasan perumahan.

Wartawan SelangorKini yang meninjau kawasan itu telah menemui wakil penduduk dan penghuni yang memaklumkan mereka sudah tidak tahan dengan masalah tersebut dan mendesak tindakan segera diambil Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

Seorang suri rumah, Julia Chia, 59, mendakwa longkang yang sepatutnya mengalirkan air sebaliknya dipenuhi najis dan sampah sarap.

“Sudah puas saya dan beberapa penduduk lain membuat aduan kepada pihak berkuasa berhubung masalah ini. Bila hujan lebat dan berlaku banjir kilat, air longkang akan melimpah masuk ke dalam rumah dan menghasilkan bau busuk,” jelasnya.

Katanya, keadaan longkang yang dipenuhi kotoran dan air bertakung menjadi sarang pembiakan nyamuk aedes.

Menurutnya, serangan nyamuk sering berlaku pada waktu petang hingga ke malam dan beberapa kes denggi telah dilaporkan berlaku di kawasan tersebut.

Sementara itu, Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kuala Ampang, Patrick Ang berkata, keadaan tersebut berpunca daripada kegagalan Kerajaan Umno-BN yang memerintah sebelum ini untuk membina longkang mengikut piawaian yang ditetapkan.

Ujarnya, kebanyakan longkang yang dibina adalah terlalu kecil, sekaligus menyekat serta menghalang aliran air.

Beliau berkata, tangki septik yang terdapat di setiap rumah juga seringkali rosak dan gagal berfungsi.

“Penduduk perlu mendapatkan khidmat Indah Water untuk mengepam tangki tersebut menggunakan kos sendiri kira-kira RM100 hingga RM200 setahun.

?Kegagalan tangki ini berfungsi mengakibatkan saluran tersumbat dan menghasilkan bau kurang menyenangkan terutama musim hujan.

?Selain itu, sikap segelintir penduduk yang tidak bertanggungjawab menjaga kebersihan merumitkan lagi keadaan,” keluhnya.

Tambah Patrick, hampir 90 peratus penduduk di kawasan ini tidak mempunyai longkang dan sistem perparitan teratur di kawasan masing-masing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.