Categories
SELANGOR

MB : PKNS Harus Bebas Dan Berdaya Maju

SHAH ALAM 27 MAC : Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) seharusnya bebas daripada prospek sebagai sebuah badan Kerajaan Negeri, ujar Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam ucapan penggulungannya.

Beliau berkata, kedudukan PKNS sebagai sebuah badan kerajaan adalah bertentangan dengan konsep komersial yang sering dibangungkan PKNS.

“Sepatutnya kita menggalakkan PKNS untuk menjalankan tatacara perniagaan mengikut acuan yang lebih independent.

“Kita tidak boleh membiarkan PKNS terus berada di dalam tangan Kerajaan Negeri kerana dikhuatiri akan menyekat perkembangan PKNS sebagai sebuah syarikat yang berdaya maju,” jelas Abdul Khalid.

Menurutnya lagi, dengan kebebasan PKNS, ia pastinya memberi lebih banyak ruang untuk PKNS bersaing dengan syarikat lain di samping menjana keuntungan yang lebih besar.

“Jika kita kaji keuntungan PKNS dengan menyewakan Kompleks PKNS, kita akan dapati ia lebih kepada kerja kebajikan di mana pihak PKNS menyewakan dengan harga rendah dan terpaksa pula menanggung subsidi.

“Ini bukan bisnes dan kita perlu mengambil langkah proaktif sekarang, membetulkan apa yang tidak betul untuk jaminan jangka masa panjang bagi hayat PKNS,” ulas Abdul Khalid yang juga Adun Ijok.

Beliau turut menerangkan walaupun sudah bebas daripada tangan Kerajaan Negeri, PKNS masih berpeluang untuk mengagihkan keuntungan kepada rakyat melalui program kebajikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.