Categories
SELANGOR

Pembangunan SKJC Di Iktiraf Kerajaan Negeri

SHAH ALAM 22 MAC : Usaha Kerajaan Negeri Selangor meluluskan pemberian tanah untuk pembangunan Sekolah Kebangsaan Jenis Cina (SKJC) di negeri ini dipuji ADUN Kajang, Lim Kim Sin.

Sejak mengambil alih Selangor sejak 2008 sehingga kini, Kerajaan Pimpinan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sekurang-kurangnya meluluskan tanah seluas 27 ekar tanah untuk tujuan itu.

Antara SKJC yang menerima kelulusan tanah adalah SJKC Hin Hua, Klang (6 ekar), SKJC Serendah, Hulu Selangor (4.5 ekar), SKJC Connaught (2), hulu Langat (5.6 ekar) dan SJKC kampung Baru Serdang, Petaling (6 ekar).

Dalam ucapannya pada Sidang Dewan undang Negeri Selangor (DNS) hari ini, Kim Sin mencadangkan kepada Kerajaan Negeri untuk mencari kawasan baru untuk membangunkan dan mempelbanyakkan SJKC, Sekolah Agama Rakyat (SAR), dan Maa’had Tahfiz.

“Selangor adalah negeri yang padat penduduk,keluasan tanah sekolah terhad, sekirannya ada kawasan baru dengan keluasan tanah yang luas, sekolah yang dibina boleh dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti padang.

“Seperti hari ini, kawasan sekolah dihimpit dengan pembangunan sekitar dan tiada ruang untuk dibangunkan, sehingga ada beberapa buah sekolah yang tiada kawasan padang untuk aktiviti riadah pelajar.”jelasnya.

Dalam perkembangan sama, Kim Sin turut menzahirkan kekesalan terhadap Kerajaan Pusat yang hanya memberi peruntukkan disaat menjelang pilihanraya.

Beliau juga kesal dengan tindakan kementerian Pendidikan yang tidak meluluskan pemohonan SJKC Yak Chee, Puchong walaupun kerajaan negeri telah diluluskan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.