Categories
NASIONAL

Pemuda PAS Dakwa Ada Usaha Sabotaj MB Selangor

SHAH ALAM,15 MAC : Tindakan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) yang telah menukar tempat mengundi Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, tanpa pengetahuan beliau merupakan usaha untuk menafikan peluang beliau untuk dilantik Menteri Besar Selangor selepas pilihanraya umum ke 13.

Dewan Pemuda PAS Pusat mendakwa pertukaran ini disedari setelah nama Abdul Khalid disemak dalam senarai daftar pemilih baru yang dikeluarkan oleh SPR.

Ketua Penerangan PAS Pusat Riduan Mohd Nor berkata pada pilihanraya tahun lepas, Abdul Khalid berdaftar sebagai pengundi di Parlimen Petaling Jaya Selatan dan tidak pernah memohon untuk menukar tempat mengundi.

Tetapi, semakan oleh Pas mendapati beliau ditukar ke Parlimen Lembah Pantai yang berada di dalam kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Mengikut peraturan SPR, individu yang ingin bertanding kerusi di dalam Dewan Undangan Negeri perlu menjadi pengundi berdaftar di negeri tersebut.

“Tindakan SPR memindahkan tempat mengundi Tan Sri Khalid Ibrahim adalah satu kesalahan besar. SPR telah dianggap menyalahgunakan kuasa mereka kerana bertindak atas kuasanya memindahkan mana-mana pengundi mengikut kehendak mereka.

“Apakah rasionalnya Abdul Khalid dipindahkan tempat mengundi? Jika Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor dipindahkan tempat mengundi, apa jaminan rakyat biasa yang lain tidak diperlakukan begitu?,” tegas Riduan dalam kenyataan medianya.

“Dewan Pemuda PAS menuntut penjelasan berkenaan kes ini yang boleh menimbulkan prejudis masyarakat bahawa daftar pemilih yang dikendalikan oleh SPR tidak bersih dan mempunyai data-data yang meragukan.?

Leave a Reply

Your email address will not be published.