Categories
NASIONAL

PKR Sedia Lawan Presiden MCA Di Batu Pahat

SHAH ALAM, 18 MAC: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengalu-alukan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek bertanding di Parlimen Batu Pahat sebagaimana dilaporkan laporan-laporan media baru yang menyebut ura-ura UMNO memberi laluan kepada MCA untuk meletakkan calon.

Ketua Cabang PKR Batu Pahat,Syed Hamid Syed Ali dalam kenyataan medianya berkata, beliau menyambut baik perkembangan ini kerana PKR Batu Pahat bersedia pada bila-bila masa untuk berdepan dengan mana-mana parti Barisan Nasional.

“Jika ini berlaku, ia mengesahkan keresahan pimpinan UMNO di Johor yang tidak yakin dapat memenangi hati pengundi pelbagai kaum di Batu Pahat. Walaupun ini tidaklah mengejutkan, tetapi ia melunturkan lagi kedudukan UMNO sebagai parti utama yang boleh menjadi tunjang kepada sebuah kerajaan persekutuan kerana ia ditolak oleh sebahagian besar pengundi bukan Melayu di Batu Pahat khususnya dan Malaysia secara amnya,” katanya.

Tegas beliau, tindakan MCA menurunkan Soi Lek di Batu Pahat akan menguatkan lagi peluang PKR dan Pakatan Rakyat merampas kerusi ini selain dari peristiwa mengaibkan melibatkan beliau yang berlaku di Batu Pahat sendiri.

“Sebahagian besar dari pengundi Cina di Batu Pahat terdiri dari pengundi muda yang tidak terpengaruh dengan rekod wakil rakyat Datuk Seri Chua Soi Lek di masa lalu. Mereka juga mengambil pendirian yang konsisten mengenai perlunya ada reformasi yang menyeluruh di dalam negara,” katanya.
Beliau menambah keputusan persaingan dalam Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU-13) di Batu Pahat kelak akan ditentukan oleh pengundi muda berbilang bangsa.

Jentera PKRBatu Pahat yang sebahagian besarnya terdiri dari anak-anak muda di bawah 30 tahun menguatkan lagi semangat dan keyakinan PKR bahawa peluang Pakatan Rakyat di Batu Pahat adalah baik tanpa mengira calon yang diletakkan oleh pihak lawan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.