Categories
NASIONAL

SAMM: Umno-BN Bersifat Munafik Dalam Isu Israel

SHAH ALAM,27 MAC : Parlimen digesa meluluskan usul tidak mengiktiraf kewujudan Israel dan menggubal undang-undang melarang  hubungan dagang secara dengan Israel termasuk larangan penggunaan pelabuhan atau sebarang kemudahan negara untuk sebarang kepentingan dengan Israel.

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM),Badrul Hisham Shaharin berkata, Parlimen seharusnya meluluskan usul mengiktiraf parti politik Hamas atau mana ? mana parti politik yang dipilih oleh majoriti rakyat Palestin untuk mentadbir negara mereka.

“SAMM mencabar ahli parlimen BN khususnya Umno untuk sepakat menyokong usul tersebut. Jika tidak, sahlah regim penguasa yang mempunyai jumlah majoriti dalam parlimen Malaysia cuma bersikap ?munafik? dalam isu menentang Israel ini,” kata Badrul Hisham atau Chegu Bard dalam kenyataan medianya.

Tambah Chegu Bard lagi, pimpinan Umno-BN selama ini hanya mendabik dada kononnya mereka adalah pejuang Palestin dengan menjadi penentang Israel dan menjadikan isu hubungan Israel ini sebagai modal politik menyerang musuh politik mereka.

“Selama ini Umno-BN cuba menipu rakyat dalam hubungan Malaysia Israel namun apabila Ahli Parlimen Bakri ,Er Teck Hwa, dengan sokongan beberapa ahli parlimen lain membawa beberapa dokumen yang dibekalkan oleh SAMM kepadanya untuk dibuktikan dalam parlimen Malaysia mengenai kewujudan hubungan dagang Malaysia Israel maka Menteri berkenaan terperangkap untuk mengakuinya. Cuma penjelasan dangkal Menteri dalam persidangan lepas menyebabkan Teck Hwa bangun beberapa kali sehinggalah di perintah keluar dewan,” kata Chegu Bard.

Chegu Bard menjelaskan hubungan dagang Malaysia membantu ekonomi Israel terbukti apabila menurut laporan Kesatuan Eropah menyatakan dengan jelas Malaysia merupakan negara yang ke-15 menjadi rakan dagang bagi membantu ekonomi Israel.

Syarikat berpengkalan di Malaysia dan produk komoditi tempatan digunakan bagi membantu ekonomi Israel. Antaranya ialah IOI loaders Crocklaan Sdn Bhd yang merupakan anak syarikat IOI Group yang merupakan syarikat yang punya kaitan rapat dengan Umno-BN.

Mewaholeo Industri Sdn Bhd pula mempunyai alamat perniagaan berdaftar di dalam negara. Walaupun mempunyai pegangan asing tetapi ia masih beroperasi sebagai sebuah syarikat tempatan. Ini hanya sebahagian dari banyak syarikat lain yang turut terlibat dalam penghantaran produk sawit tempatan bagi membantu ekonomi Israel.

Menurut laporan dalam laman web RSPO dalam perniagaan sawit IOI disebut dengan jelas punya rantaian perniagaan dengan Felda ? Johor Builkers Sdn Bhd. Dengan jelas penghantaran syarikat IOI ini menurut dokumen rasmi kerajaan menyatakan penghantaran terus ke Israel dan untuk syarikat Israel.

Tambah Chegu Bard, menurut beberapa carian lain pula penghantaran produk sawit Malaysia ke Israel bukan semata untuk pasaran tempatan Israel tetapi sebaliknya telah menjadikan Israel juga menjadi negara pengeluar produk hasil sawit yang diambil dari Malaysia dan diperniagakan semula.

“Ternyata dengan pendedahan ini regim penguasa sudah tidak boleh mengelak lagi. Regim cuba menggambarkan kononnya merekalah pejuang sejati isu Israel dan Palestin namun dalam sisi lain regim penguasa inilah menjadi penerus dan pelindung hayat Israel.

“Satu lagi pendedahan ialah mengenai beberapa syarikat tempatan mempunyai sijil halal Israel (Kosher) seperti Jakim. Untuk mendapat sijil halal ini kakitangan (Rabbai) agensi Israel wajib datang dan membuat pemeriksaan kebersihan dan seumpamanya. Ini bermaksud negara secara sedar membenarkan kakitangan Kerajaan Israel beroperasi di Malaysia,” katanya.

Chegu Bard berkata lagi,beliau mempunyai bukti bergambar bagaimana hampir setiap kali barangan khususnya makanan untuk dibuat penghantaran pegawai kerajaan Israel pasti berada dalam negara bagi memastikan ?keselamatan? dan taraf ?halal? barangan tersebut.

“Dalam negara terlalu banyak sangat isu seperti kenaikan harga, keselamatan (kes jenayah meningkat), beban pendidikan (pembiayaan pembelajaran) dan banyak lagi, namun kita sudah terlalu banyak menghabiskan masa membincangkan isu Israel ? palestin dan Malaysia ini yang sebenarnya masing masing cuba menunjuk hero dengan memutar belit perbagai perkara.

“Ayuh kita letakkan noktah dalam isu ini. Israel negara haram, regim penguasa dicabar mengambil sikap berani,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.