Categories
SELANGOR

Satu Lagi Program MES Untuk Suri Rumah, Warga Emas dan Kanak Kanak

KUALA SELANGOR 25 MAC : Sambutan yang menggalakkan daripada lebih 70,000 pengunjung ke Karnival ?Terima Kasih Rakyat? sempena empat tahun Pakatan Rakyat (PR) di Kuala Selangor semalam merupakan satu petanda baik bagi Kerajaan Negeri.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sambutan itu menunjukkan sokongan rakyat kepada Kerajaan Selangor datang daripada berbilang kaum.

Khalid dalam ucapannya turut mengumumkan program baru yang dirancang Kerajaan Negeri dibawah dasar Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) untuk semua golongan.

Katanya, program yang akan diberikan kepada isi rumah, suri rumah, kanak-kanak, warga emas dan golongan belia akan diumumkan dalam masa terdekat.

“Untuk merealisasikan program ini, kita harus bekerja bersama-sama seperti satu keluarga, jangan wujudkan perbezaan seperti yang diamalkan sebelum 2008.

“Banyak program mereka (pentabiran Selangor lama) tidak membawa rakyat bersama antaranya warga emas, biasiswa dan bantuan orang miskin.

?Tetapi MES tidak meninggalkan sesiapa kerana di negeri yang kaya ini kita salurkan kepada rakyat,? Khalid berkata.

Khalid berkata program MES kini sudah merentasi lebih empat juta penduduk negeri.

Karnival yang berlangsung selama satu hari di Stadium Kuala Selangor itu di adakan sempena ulang tahun ke-empat pentadbiran Pakatan di Selangor.

Hadir sama Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Teng Chang Khim, ke semua barisan Exco Kerajaan Selangor, termasuk ADUN danĀ  MP Pakatan.

Tambahnya, pentadbiran Pakatan mampu menjana ekonomi ke tahap yang lebih tinggi daripada sebelum 2008.

“Banyak dakwaan sebelum ini yang mengatakan Kerajaan Negeri akan bangkrup jika melaksanakan program MES lebih lagi dengan bantuan air percuma tetapi dakwaan itu tidak benar dan kita bertambah maju,” katanya.

Jelasnya lagi, dalam rekod pembangunan negeri, Selangor muncul sebagai negeri unggul dan menyumbangkan lebih 20 peratus keluaran negara kasar (KDNK).

“Lonjakkan ini adalah lebih baik daripada sebelum 2008, bukan satu cerita tetapi kenyataan dan angka-angka ini bertambah berbanding negeri-negeri lain,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.