Categories
SELANGOR

Selangor Catat 70,000 Peluang Pekerjaan Sepanjang 2009-2011

SHAH ALAM, 27 MAC : Kerajaan Negeri dibawah pimpinan Pakatan Rakyat (Pakatan) berjaya meningkatkan peluang pekerjaan sepanjang 3 tahun dari 2009 – 2011 sebanyak 70,000 ribu pekerja di Selangor.

Sementara itu, Selangor State Investment Centre (SSIC) yang terlibat dalam sektor perindustrian di Selangor yang mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak 8.74 billion pada tahun 2011 juga turut  merekodkan pertambahan jumlah pekerja yang diperlukan setiap tahun.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata ketika membahaskan usul di DNS hari ini.

Abdul Khalid berkata, Kerajaan Negeri sentiasa mengambil berat tentang masalah berkaitan pekerjaan seperti gaji yang rendah dan lambakan pekerja asing yang bekerja di kilang-kilang.

Selain itu, Kerajaan Negeri menghadapi masalah berkaitan dengan kekurangan pekerja tempatan untuk menerima tawaran bekerja berikutan gaji rendah dan lambakan pekerja asing yang bekerja di Selangor.

Sehubungan itu katanya, universiti-universiti tempatan disaran memainkan peranan dalam menyediakan pekerja-pekerja yang berkualiti supaya hasil pengeluaran di negeri ini meningkat setiap tahun.

“Universiti-universiti tempatan digesa untuk menyediakan latihan kemahiran kepada pelajar-pelajar supaya menjadikan mereka pekerja yang berkemahiran yang dapat berkhidmat di pelbagai sektor di Selangor,” ujar Abdul Khalid ketika menjawab soalan dari ADUN Bukit Antarabangsa, Azmin Ali tentang peranan universiti tempatan terhadap peluang pekerjaan di Selangor.

Abdul Khalid turut memberitahu, kerajaan negeri juga dalam usaha menyediakan pekerja-pekerja yang berkemahiran sejajar dengan usaha kerajaan negeri dalam melaksanakan penyelarasan gaji minima RM1500.

“Mereka seharusnya diberi latihan kemahiran supaya dapat meningkatkan produktiviti dan layak diberi gaji minima,” ujar beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.