Categories
SELANGOR

SELCAT Cadang Badan Bebas Siasat Ketirisan RM500j

SHAH ALAM, 6 MAC : Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawapan dan Ketelusan Selangor (SELCAT) menyerahkan sepenuhnya kepada Yayasan Selangor bagi melantik badan bebas bagi menyiasat ketirisan aset hampir bernilai RM500 juta.

Pengerusi SELCAT, Datuk Teng Chang Kim berkata, berdasarkan keterangan oleh Pengurus Besar Yayasan Selangor, Ilham Marzuki, beliau percaya ia mempunyai alasan yang kukuh dan jika mempunyai kesalahan dalam 50 peratus, wang tersebut masih berjumlah RM250 juta.

Ilham dalam kenyataannya semasa sesi pendengaran SELCAT hari ini berkata, kajian dari tahun 1991 sehingga Mac 2008 mendapati ketirisan aset Yayasan Selangor adalah tidak kurang daripada RM500 juta.

Ilham berkata, pihaknya turut bersedia untuk membayar khidmat badan bebas berkenaan bagi menyiasat perkara ini.

“Teng turut mencadangkan agar audit bebas dilantik untuk menjalankan forensik audit. Jadi saya rasa itu lebih sesuai kerana ianya melibatkan perkara yang merangkumi jangka masa yang panjang.

“Kalau ingin melibtakan kerajaan terlalu memakan masa. Tapi ianya akan melibatkan kos yang tinggi. Saya menyerahkan kepada kebijaksanaan pihak kerajaan negeri sama ada perkara ini seharusnya dilakukan atau tidak kalau diikut dakwaan Encik Ilham tadi.

“Tapi itu memang jumlah yang cukup besar RM500 juta. Bagi saya sebagai Pengurus Besar, beliau sudah mengkaji fail-fail. Sudah tentu beliau mempunyai alasan yang mencukupi,” katanya ketika sidang media sebentar tadi.

Setakat ini aset tetap yang dimiliki oleh Yayasan Selangor bernilai RM500 juta dan aset semasa dalam bentuk wang tunai berjumlah RM51 juta berbanding hanya RM21 juta pada tahun 2007.

Pihak Tv Selangor cuba untuk mendapatkan reaksi Ilham Marzuki berhubung perkara berkenaan dan beliau hanya memaklumkan ‘pihaknya akan menulis surat’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.