Segerakan Laluan Basikal Bagi Mengelak Kemalangan

PUTRAJAYA 03 MAC: Laluan berbasikal perlu disediakan secepat mungkin berikutan peningkatan minat aktiviti berbasikal di kalangan warga kota pentadbiran ini.

Sehingga kini, penyertaan terhadap sukan berbasikal sudah mencecah ribuan orang dan ini akan menyukarkan mereka jika laluan berbasikal tidak disediakan oleh pihak berkuasa.

Lebih lagi, laluan basikal sangat diperlukan bagi mengelakkan kemalangan seperti yang terjadi kepada skuad pelumba basikal kebangsaan dalam ujian pemilihan ke Kejohanan Berbasikal Asia (ACC) 2012 baru baru ini.

Ketua Cabang PKR Putrajaya, Onn Abu Bakar, laluan perliu disediakan di seluruh Putrajaya dan bukan hanya memberi tumpuan di Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan seperti yang diwar-warkan baru-baru ii.

“Kita lihat banyak jalinan jalan raya yang amat baik, sekali gus memberi kelebihan kepada peminat sukan berbasikal melakukan aktiviti riadah bersama keluarga dan rakan,” katanya ditemui Selangorkini.

Beliau berkata pihak berkuasa patut menyediakan laluan basikal dengan segera bagi mengelak kejadian yang menimpa skuad pelumba basikal.

“Kita tidak mahu perkara sebegini di pandang remeh dan berulang lagi, persatuan berbasikal Putrajaya juga turut menyuarakan pendapat yang sama supaya disegerakan demi keselamatan penunggang.” katanya.

Di dalam kejadian itu, empat pelumba dirempuh sebuah kereta berhampiran simpang empat di Kementerian Belia dan Sukan ketika mereka sedang bertanding.

Pelumba wanita elit kebangsaan, Mariana Mohamad cedera parah apabila dilanggar dari arah bertentangan oleh sebuah kereta Kancil yang dipandu laju oleh seorang wanita.

Nahas yang berlaku pukul 10.30 pagi itu mengakibatkan mangsa terpelanting dan patah tangan kiri, di samping mengalami luka di bahagian muka.

Rakan mangsa yang juga pelumba elit wanita kebangsaan, Masziyaton Mohd Radzi bersama dua lagi pelumba pelapis kebangsaan, Ahmad Azri Ahmad dan Abdul Azizi Zahid cedera ringan di tangan dan jari.

ends

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.