Categories
NASIONAL SELANGOR

Tiada Tindakan Terhadap Perbelanjaan RM300,000 Hasan Ali

KUALA LANGAT 24 MAC : Kerajaan Selangor tidak akan mengambil tindakan terhadap Datuk Dr. Hasan Ali yang membelanjakan RM300,000 bagi mengubah suai pejabatnya sewaktu bergelar Exco Negeri.

Ini kerana perbelanjaan kerja ubah suai itu mengikut tatacara perbendaharaan yang betul dan tindakan itu dipercayai bagi membesarkan ruang pejabat untuk tugas portfolio yang disandangnya.

Menurut Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, tindakan Hasan itu adalah mengikut tatacara yang telah ditetapkan.

“Bagaimanapun, apabila dilihat terlampau banyak perbelanjaan dan penggunaan itu, sudah tentulah orang akan membangkitkan samada perlu atau tidak, sesuai atau tidak.

“Apapun, dari segi penggunaan, ia adalah selari dengan tatacara yang dibenarkan” ujar beliau dalam satu sidang media selepas Majlis Perasmian Muzium Insitu Jugra di Banting, di sini pagi tadi.

Di dalam sesi Dewan Negeri Selangor semalam, ADUN Bukit Antarabangsa Azmin Ali mendedahkan yang Hasan membelanjakan RM300,000 untuk ubah suai pejabatnya.

Sementara itu, Dr Shafie yang merupakan pengerusi Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT), berkata jumlah wang tersebut digunakan untuk membina satu ruang pejabat yang baru.

“Ini kerana ruang di pejabat yang lama itu terlalu sempit, maka Dr. Hasan Ali bina ruang yang baru yang lebih luas,” ujar Dr. Shafie. PADAT merupakan salah satu badan di bawah kelola Dr Hasan semasa beliau exco.

ends

Leave a Reply

Your email address will not be published.