Categories
SELANGOR

Kontraktor Jalan Janji Selesaikan Aduan Penduduk

PANDAN, 13 APR: Kontraktor lebuhraya Besraya Sdn Bhd hari ini berjanji untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi penduduk di dua pangsapuri di sini akibat pembinaan Lebuh Raya MRR2 Link oleh syarikat tersebut.

Penduduk pangsapuri M-14 dan M-15 di Pandan Jaya di sini mengalami masalah air hujan bertakung dan masuk rumah mereka akibat longkang yang tersumbat dengan sisa binaan.

Seorang penghuni blok M-14, Pia, 39, berkata beliau bimbang anak-anaknya dijangkiti demam denggi sebab nyamuk Aedes cukup banyak membiak di dalam longkang yang tersumbat.

“Dulu tak banyak macam sekarang, tetapi bila dah ada air bertakung depan rumah, dah jadi banyak,? Pia berkata apabila ditemui TVSelangor semalam.

ADUN Cempaka Iskandar Abdul Samad berkata Besraya dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) perlu selesaikan masalah-masalah tersebut.

?Saya harap Besraya tidak membiarkan pasir atau batu masuk ke dalam longkang ini sebab boleh menyebabkan keadaan lebih teruk,? katanya selepas melawat tapak binaan lebuhraya tersebut di sini semalam.

Lawatan tersebut dihadiri wakil Besraya, MPAJ dan IJM Corporation Bhd.

Iskandar juga telah mengesa pihak Besraya agar memasukkan pokok-pokok dalam pelan pembinaannya.

“Jadi saya dah minta pada Besraya kira-kira sebulan setengah sudah supaya masukkan semula landskap, kalau tidak pun pokok besar kita boleh letak pokok kecil.?

Selain itu, Iskandar turut meminta Besraya memasang semula tanda-tanda jalan dan garisan penanda seperti sediakala.

Sementara itu menurut Pengurus Besar Besraya, Wan Salwani Wan Yusoff ketika ditemui di lokasi lawatan tersebut berkata, masalah pengaliran longkang tersebut akan dapat diselesaikan dalam masa dua hingga tiga bulan.

Menurut beliau pada masa ini pihak Besraya sedang berurusan dengan pihak Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) untuk mengatasi masalah berkaitan paip utama Syabas yang terdapat di hadapan Blok M-14.

Projek sepanjang 12.3 KM Lebuh Raya MRR2 Link yang masih dalam peringkat awal pembinaannya ini dijangka siap pada 2014.

Apabila siap, lebuh raya ini bakal menghubungkan Salak Selatan dengan Jalan Lingkaran Tengah 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published.