Categories
NASIONAL SELANGOR

Ambiga: BERSIH 3.0 Tetap di Adakan Di Dataran Merdeka

SHAH ALAM 11 APR: Penganjur BERSIH 3.0 menegaskan bahawa perhimpunan itu tetap akan diadakan di Dataran Merdeka pada 28 April walau dipujuk kerajaan supaya memindahkannya ke lokasi lain.

Pengerusi bersamanya, Datuk Ambiga Sreenevasan berkata, cadangan yang dikemukakan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein itu tidak boleh dipersetujui.

Katanya, penganjur memilih Dataran Merdeka itu kerana berkaitan dengan sejarah dalam perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan dan demokrasi Malaysia.

“BERSIH 3.0 tidak melihat satu keperluan untuk menukar tempat untuk duduk dan bantah pada perhimpunan BERSIH kali ini,” katanya.

Tambahnya, penganjur tidak dapat menerima alasan bahawa perhimpunan itu tidak boleh diadakan di Dataran Merdeka memandangkan banyak acara lain telah diadakan di situ seperti ulangtahun ke-205 Polis Diraja Malaysia.

Selain Hishammuddin, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz juga menggesa BERSIH 3.0 supaya meminta kebenaran pemilik lokasi tersebut sebelum mengadakan perhimpunan itu.

Padang yang sering digunakan untuk konsert dan perbarisan peringkat nasional itu diuruskan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Ambiga tidak menyebut bahawa penganjur akan mendapatkan kebenarakan DBKL, namun beliau menjelaskan bahawa jawatankuasa tersebut akan menulis surat kepada polis untuk memaklumkan rancangan mereka.

“Kami berharap bahawa pihak polis akan membantu dalam memudahkan aliran trafik pada 28 April itu, sepertimana mereka berbuat pada beberapa perhimpunan awam sebelum ini,” katanya.

Selain Hishammuddin, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz juga menggesa BERSIH 3.0 supaya meminta kebenaran pemilik lokasi tersebut sebelum mengadakan perhimpunan itu.

Ambiga juga berkata Akta Berhimpun Secara Aman (PPT) tidak lagi berkuat kuasa, sambil menambah bahawa BERSIH 3,0 berpendapat bahawa PPT melanggar jaminan perlembagaan kebebasan berhimpun, katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.