Categories
NASIONAL

Anwar : PTPTN Boleh Di Hapus Kalau Baik Kelolaan

SHAH ALAM 8 APRIL : Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan sikap liat kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak untuk meringgankan beban mahasiswa dan anak muda dengan menghapuskan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Anwar menegaskan bahawa hasrat Pakatan Rakyat untuk menghapuskan skim pinjaman pelajar itu mampu dilaksanakan dengan dana hasil minyak negara selain tata kelola kerajaan yang cermat dan telus.

Semalam, Najib dilaporkan sebagai berkata bahawa cadangan Anwar untuk memansuhkan PTPTN tidak boleh dilaksanakan kerana ia membabitkan kos RM43 bilion, dan negara akan menanggung risiko untuk bankrap selain rakyat perlu menanggung beban cukai tambahan.

“Lihat sahaja hasil minyak RM90 billion, dana lembu (NFC) RM250 juta, kapal terbang (MAS) RM890 juta, itu tidak dikira dengan ketirisan kewangan negara menurut ketua audit negara dalam setahun RM21 billion.

“Bagaimana Najib katakan kerajaan tidak mampu selesaikan kos PTPTN RM43 billion?, Kalau tidak reti selesaikan, berhenti supaya kami selesaikannya. Kamu (Najib) jadi Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia selepas ini,”

Anwar juga mempertikaikan angka yang diberikan oleh Najib (RM43 billion) itu dan berkata pengiraannya adalah jauh lebih rendah.

“Jumlah RM43 billion itu tidak tepat, sebab jumlah itu adalah jumlah termasuk bunga (faedah) yang dikenakan dari setiap pelajar.

“Sebagai contoh, fakta pinjaman PTPTN sebanyak RM1,000 bila dikenakan faedah ke atasnya, peminjam perlu bayar sekitar RM5,000. Jadi inilah cara bagaimana jumlah itu boleh dilipat ganda menjadi RM43 billion,”ujar Anwar ketika berucap di Stadium Malawati semalam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.