Categories
SELANGOR

Azmin: Pelan Pembangunan Terancang Perlu di Utama

SHAH ALAM, 16 APR : Semua agensi di peringkat negeri termasuk Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) serta Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) perlu memberi keutamaan kepada pelan pembangunan untuk mengatasi masalah banjir di negeri ini.

Perkara itu dinyatakan panel Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban Dan Ketelusan Selangor (SELCAT), Azmin Ali dalam sesi pendengaran awam berhubung isu banjir di Kajang, Ampang, Hulu Langat dan Klang di sini hari ini.

Kenyataan itu dibuat Azmin sebagai menegur sikap agensi kerajaan negeri yang dilihat lebih mengutamakan hal remeh-temeh dalam Mesyuarat Pembangunan dan Tindakan Daerah yang diadakan kira-kira dua bulan sekali.

“Berdasarkan laporan minit mesyuarat yang diadakan pada 8 Januari lalu, saya mendapati banyak perkara remeh yang dibincangkan seperti majlis keramaian, kenaikan pangkat pekerja dan lain-lain.

Kalau dilihat, perbincangan yang menjurus ke arah pembangunan itu diletakkan di muka surat terakhir, seolah-olah ia tidak penting,” katanya.

Azmin turut menegur agensi kerajaan berkenaan supaya tidak menuding jari di antara satu sama lain berhubung tanggungjawab ke atas pelaksanaan pembangunan di kesemua kawasan berkenaan.

Sementara itu, Pengarah JPS, Abdul Qahar Osman mengesahkan, setiap agensi kerajaan di negeri ini akan mengadakan mesyuarat antara satu atau dua bulan sekali bergantung kepada kepentingan.

Beliau turut menyambut baik saranan panel SELCAT untuk memperkemaskan perbincangan mesyuarat supaya ia lebih menumpukan kepada pembangunan di neger

Leave a Reply

Your email address will not be published.