Categories
NASIONAL SELANGOR

Dr Maszlee: Usaha BERSIH Wajar Dipuji, Tak Perlu Sekat

Siri Wawancara Bersama Dr Maszlee Malik (siri akhir)

SHAH ALAM, 23 APR: Usaha NGO BERSIH 2.0 dalam menuntut pilihan raya yang telus dan adil wajar mendapat pujian masyarakat kerana kempen mereka adalah untuk kebaikan negara dan generasi akan datang.

Pensyarah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Maszlee Malik berkata BERSIH 2.0 juga harus diberi kebebasan seperti yang termaktub dalam perlembangaan untuk menyuarakan kempen mereka.

“Kita patut puji orang-orang yang melakukan yang kita katakan usaha BERSIH ini kerana mereka melakukannya bukan hanya sekadar untuk diri mereka sahaja.

?Tetapi untuk seluruh masyarakat Malaysia dan bukan untuk waktu ini malah untuk masa akan datang.

“Apabila kita melihat adakah tidak ada cara lain BERSIH menyuarakan pendapatnya.

“Ya, BERSIH merupakan gabungan masyarakat sivil pertubuhan-pertubuhan NGO, individu-individu dan saya yakin banyak terdapat aktor bukan politik seperti peguam, orang seni dan lain-lain di dalamnya,? kata Dr Maszlee ketika diwawancara TVS baru-baru ini.

BERSH 2.0 merancang untuk mengadakan himpunan ke-tiga pada Apr 28 ini bagi mendesak kerajaan pusat untuk mengadakan pilihanraya telus dan bebas dari manipulasi.

Selain itu, menurut Dr Maszlee, memilih mengadakan rapat umum bagi menyuarakan pendapat mereka juga bukanlah sesuatu yang wajar untuk dijadikan isu.

Berliau berkata BERSIH 2.0 atau mana-mana pihak dalam negara ini mempunyai hak untuk berbuat demikian selaras dengan artikel 10 Perlembagaan Persekutuan.

“Tak kiralah BERSIH atau isu lain, demontrasi iaitu hak bersuara atau mengemukakan pendapat, hak untuk berkumpul dijamin dalam artikel 10 perlembagaan persekutuan.

“Saya yakin tidak kiralah apa pun isunya ia menjadi hak kepada mana-mana individu, mana-mana warganegara yang bertanggungjawab untuk menyuarakan pendapat mereka berdasarkan kebebasan berpendapat selaras dengan peruntukan perlembagaan,” kata beliau lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.