Categories
NASIONAL

Himpunan Mansuh PTPTN, Pemanas Demo BERSIH 3.0

SHAH ALAM,5 APRIL : Walaupun terdapat tekanan daripada pihak kerajaan, anak muda dan mahasiswa akan tetap meneruskan himpunan bagi menggesa pihak kerajaan memansuhkan PTPTN dan menuntut disediakan pendidikan percuma kepada seluruh rakyat Malaysia, tegas Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Muhamad Safwan Anang @ Talib.

Menurut Safwan , himpunan yang akan diadakan di Dataran Merdeka pada jam 2 Petang, 14 April ini adalah sebagai persediaan atau “acara warming up” sebelum BERSIH 3.0.

“Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) juga menyeru supaya seluruh masyarakat termasuk pemimpin politik, NGO dan rakyat akan turut bersama menyertai himpunan mansuh PTPTN dan BERSIH 3.0 bagi kesejahteraan negara pada masa akan datang,” kata beliau dalam kenyataan medianya.

Tambah Safwan, berikutan laporan yang telah dikeluarkan oleh Jawatankuasa pilihan parlimen untuk penambahbaikan proses pilihan raya (PSC), gerakan pendesak reformasi pilihan raya BERSIH 2.0 berasa kecewa kerana mereka tidak membawa lima tuntutan yang lepas.

“Kami melihat terdapat beberapa perkara dalam PSC yang sesuai untuk digunapakai. Namun begitu, terdapat juga banyak perkara yang tidak tencapai seperti yang diharapkan.

“Oleh itu, kami menggesa anak muda, dan mahasiswa supaya turun BERSIH 3.0 bagi menuntut keadilan dan pilihan raya yang bersih untuk kali ini,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.