Categories
SELANGOR

Jom Shopping Dun Taman Templer Dapat Sambutan

SELAYANG, 10 APR : Program Jom Shoping ke Nilai buat kali kedua dijalankan Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (Dun) Taman Templer berikutan sambutan menggalakkan dari masyarakat tempatan di kawasan itu.

Penyelaras Dun Taman Templer, Mohamad Abdul Rahman pihaknya menganjurkan program tersebut untuk kali kedua kerana memberi peluang kepada mereka yang tidak berkesempatan menyertai progran pertama pada Januari lalu.

Katanya, untuk program kedua itu seramai lebih 300 orang turut serta dengan sebanyak tujuh buah bas disediakan.

Beliau berkata, ia dijalankan menerusi program Ceria Rakyat dengan peruntukan disediakan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (Pakatan) kepada pusat khidmat dun berkenaan.

“Kita menganjurkan program ini demi memberi kemudahan kepada orang ramai di kawasan Dun Taman Templer pergi membeli belah di Nilai, Negeri Sembilan iaitu satu kawasan tumpuan awam dengan harga patut yang menyediakan pelbagai barangan keperluan.

“Program ini membolehkan penduduk tempatan menyertainya serta membeli belah secara berkumpulan yang mana menjimatkan perbelanjaan. Kita menyediakan kemudahan pengangkutan bas dan peserta hanya perlu pergi dengan wang untuk membeli belah. Ia terbuka kepada semua tidak mengira bangsa dan agama serta fahaman politik.

“Program kedua ini ternyata mendapat sambutan lebih meriah berbanding sebelumnya yang hanya disertai kira-kira 100 orang dengan tiga buah bas,” katanya.

Program Jom Shoping ke Nilai itu diadakan pada 8 April lalu di mana semua peserta menaiki bas disediakan dan dilepaskan secara berperingkat-peringkat bermula di Pusat Khidmat Dun Taman Templer.

Antara peserta terlibat dari kawasan seperti Kampung Selayang Indah, Taman Prima Selayang, Kampung Selayang Baru, Taman Daya dan Kepiung Hulu.

Mohamad berkata, pihaknya mungkin mengadakan program itu lagi seandainya mendapat sambutan dan ianya akan diberi penekanan kepada mereka yang belum menyertainya.

Ketua Kampung Kepong Hulu, Tommy Lai berkata pihaknya mengalu-alukan penganjuran program itu kerana ia memberi peluang kepada golongan kurang berkemampuan menyertainya secara berkumpulan.

Tambahnya, program tersebut jelas menarik dan berwajah muhibbah kerana terbuka kepada semua bangsa di kawasan Dun berkenaan.

“Saya lihat program ini bagus dan sebelum ini memang tiada. Dari Kampung Kepong Hulu sendiri seramai 37 orang dari bangsa Cina menyertainya. Mereka menyatakan rasa gembira dapat turut serta dan membeli belah bersama bangsa lain dari kawasan ini,” katanya.

Seorang peserta, Zainah Daud, 53, berkata beliau gembira dapat menyertai program itu kerana memang berhasrat untuk pergi membeli belah di Nilai, Negeri Sembilan.

“Gembiralah kerana kalau pergi sendiri kena keluar belanja untuk kenderaan tapi kali ini saya hanya perlu siapkan duit untuk beli barang. Lagipun saya saya berbelanja dengan kawan-kawan,” katanya.

Seorang peserta lagi, Rosmawati Hussin, 41, berkata, selepas tidak menyertai buat kali pertama, dia amat gembira dapat turut serta dalam program yang kedua itu.

“Saya mendengar dari mereka yang pergi dalam program sebelumnya. Saya gembira sebab program kedua dijalankan dan tidak melepaskan peluang kali ini,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.