Categories
NASIONAL

Kerajaan Patut Beri Tanah Felda Sabah Kepada Penduduk

SHAH ALAM, 9 APRIL : PKR mendesak supaya tanah sebanyak 306,000 ekar di bawah FELDA Sabah diberikan sepenuhnya kepada penduduk negeri itu seperti di bawah perjanjian Felda 1979.

PKR Cabang Kota Kinabalu menuntut agar tanah yang bernilai enam billion itu tidak diambil di dalam usaha penyenaraian Felda Global Ventures Holding (FGVH) di Bursa Saham, Kuala Lumpur.

Pengerusinya Christina Liew berkata lebih kurang 10 peratus daripada 306,000 ekar tanah tersebut telah dibangunkan.

Selain itu, pentadbiran Felda Sabah juga mencurigakan kerana fakta tentang tanah yang telah dibangunkan dan berapa ramai penduduk yang terpilih di dalam skim itu tidak didedahkan sehingga kini, katanya.

“Sepatutnya ia memberikan hasil kepada penduduk Sabah sebagai usaha membasmi kemiskinan tegar di sini,” katanya di dalam satu kenyataan media.

Christina berkata, jika tanah itu dibahagikan mengikut formula 10 ekar satu keluarga, 30,600 keluarga miskin akan mendapat faedah daripadanya.

Terdahulu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin mengumumkan hanya tanah negeri dibawah Felda akan dipajakan untuk penyenaraian FGVH.

Penyenaraian FGVH telah mengundang kemarahan sebilangan besar peneroka dan waris mereka yang risau FGVH akan mengalami kerugian di dalam usaha tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.