Categories
SELANGOR

Ketua Kampung, JKKK, Wazir Diseru Bantu Pengundi Baru

SABAK BERNAM, 13 APR: Semua Ketua Kampung, Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKKK) dan para wazir diseru mengenali setiap pengundi di kawasan masing-masing sebagai salah satu usaha membantu para pengundi baru memastikan lokasi membuang undi semasa pilihanraya di adakan nanti.

Ini memandangkan terdapat pelbagai kekurangan yang berlaku dalam daftar pemilih yang sedia ada sehingga ada  para pengundi yang di ubah tempat pengundian tetapi tidak diketahui oleh pemilih.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata insiden tersebut berlaku pada diri beliau sehingga dikenalpasti telah diubah lokasi tempat membuang undi.

“Kita tahu ramai orang datang ke negeri Selangor kerana kekayaan yang ada di negeri ini sehingga menyebabkan rakyat di negeri lain pun datang untuk berkongsi kekayaan bersama rakyat Selangor dan kita alu-alukan.

“Jadi kita nak bantu semua rakyat Selangor dan mereka yang datang ke negeri ini. Sebab itu saya mahu semua ketua-ketua kampong dan wazir mendekati pengundi baru ini sambil membantu mereka mengenalpasti kawasan mengundi mereka masing-masing.

“Kita tak mahu pengundi dikawasan tertentu masih tercari-cari tempat mengundi semasa mengundi nanti hingga akhirnya tidak mengundi kerana marah dan kecewa.” kata Abdul Khalid.

Sehubungan itu katanya, pihaknya akan memanggil semua ketua-ketua Kampung, para wazir dan JKKK di semua daerah minggu depan bagi membantu para pengundi mengenalpasti kawasan membuang undi masing-masing.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Program Khas Mesra Rakyat Fasa ke tiga di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.