Categories
SELANGOR

MB Hargai MPSJ Bukukan Pelan Strategik

SHAH ALAM 16 APR : Buku Pelan Strategik Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) 2012-2020 dijangka menjadi pencetus budaya perkhidmatan awam yang lebih cemerlang di kalangan warga kerja Kerajaan Negeri.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika menyempurnakan majlis pelancarannya pagi tadi berkata, komitmen yang ditunjukkan MPSJ harus diteladani Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang lain.

“Saya menghargai atas inisiatif dan usaha MPSJ membukukan pelan strategik mereka untuk diaplikasikan dalam usaha mentransformasikan perkhidmatan awam.

“Ini menunjukkan bukti usaha dan kesungguhan MPSJ dalam mempertingkatkan kualiti sistem penyampaian kepada pelanggan yang mana PBT lain haruslah mencontohi rancangan jangka panjang sebegini,” ucap Abdul Khalid dalam majlis yang diadakan di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Abdul Aziz di sini.

Sementara itu, Yang Dipertua MPSJ, Datuk Asmawi Kasbi ketika diminta mengulas lanjut mengenai pelan strategik berkenaan memberitahu ianya dibentuk melalui perbincangan bersama kumpulan masyarakat.

“Kita mengadakan perjumpaan dengan 99 buah kumpulan untuk mengumpulkan input dan kehendak mereka untuk dilaksanakan dalam pelan strategik ini.

“Kehendak mereka ini kita zahirkan dalam enam teras strategik iaitu tadbir urus, perbandaran hijau, ekonomi dan kewangan, teknologi maklumat dan komunikasi, komuniti dan penyertaan masyarakat serta infrastruktur dan kemudahan awam,” jelas Asmawi sambil menambah salinan pelan berkenaan akan diedarkan ke kuarters dan kumpulan masyarakat sekitar Subang Jaya.

Selain Majlis Pelancaran Pelan Strategik MPSJ, turut diadakan adalah Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang MPSJ kepada 110 kakitangannya selain penganugerahan sijil MS ISO 9001:2008 kepada MPSJ yang kesemuanya disampaikan Abdul Khalid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.