Categories
SELANGOR

MB: Naik Taraf Sg Rasau Elak Shah Alam Banjir

SHAH ALAM, 6 APR: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mengumumkan Kerajaan Negeri Selangor telah meluluskan plan tebatan banjir sebagai langkah mengelakan bandar Shah Alam dilanda banjir.

Beliau mengumumkan demikian dalam upacara pecah tanah dan lawatan tapak laluan masuk Lebuh Raya Persekutuan di i-City, hari ini.

“Saya ingin mengambil kesempatan untuk menyatakan Kerajaan Selangor telah meluluskan rancangan untuk menaik taraf Sungai Rasau sebagai sebahagian daripada program tebatan banjir bagi Shah Alam.

“Beberapa takungan dan stesen mengepam akan dibina di sepanjang sungai sepanjang tujuh kilometer ini dan kita juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengindahkan tebing sungai.

“Kerajaan Negeri juga telah dimaklumkan i-City turut merancang pembangunan pengindahan di hadapan Sungai Rasau dan kerajaan bersedia membantu agar rancangan ini dapat dijayakan,” ujar Khalid ketika berucapa dalam majlis tersebut.

Dalam majlis yang sama, Datuk Bandar Shah Alam, Mohd Jaafar Mohd Atan, i-City kini dianggap sebagai salah satu daripada tiga pusat Shah Alam dan salah satu zon antarabangsa.

“i-City kini merupakan salah satu daripada tiga pusat bandar shah alam.

“Ia merupakan salah satu zon antarabangsa dan pusat siber MSC (Koridor super Multimedia) pertama di Shah Alam.

“Saya ingin menyatakan bahawa pelan kami untuk Shah Alam untuk menjadi sebuah bandar antarabangsa melibatkan meningkatkan infrastruktur seperti MRT (Mass Rapid Transit) dan rangkaian lebuh raya serta perkembangan yang menggalakkan untuk manfaat masyarakat,” ujar beliau.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan I-Berhad, Datuk Eu Hong Chew pula memberitahu i-City pada mulanya dicetuskan sebagai Hab Pengetahuan telah ditekankan kepada penyediaan infrastruktur bertaraf dunia.

Menurutnya lagi, i-City hari ini bukan sahaja dilihat sebagai hub pengetahuan malah turut dikenali sebagai salah satu pusat perdangan dan tarikan pelancong dalam dan luar negara.

Sementara itu, dalam satu lawatan pendek TVS di lokasi terbabit, mendapati terdapat beberapa tarikan yang mampu menjadikan i-City sebagai salah satu tarikan terbaru di negeri ini.

Antara permainan yang mampu menarik pengunjung dalam dan luar negara, khususnya untuk hiburan sekeluarga adalah ‘Snow Walk’, ‘circus Travel’, ‘Giant Wheel’, ‘Bumper Car’ dan ‘Pirate Ship’.

Taman tema yang dijangka paling menapat perhatian pengunjung adalah pengalaman bermain salji di dalam rumah salji seluas 5000 kaki persegi diĀ  ‘Snow Walk’.

Selain dapat merasai pengalaman bermain salji, beberapa permainan yang lazimnya hanya terdapat di musim salji turut disediakan kepada pengunjung yang mengunjunginya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.