Categories
NASIONAL SELANGOR

MB Sampaikan Bantuan RM2J Untuk Mangsa Banjir Di Klang

KLANG, 8 APRIL : Mangsa banjir yang berlaku di Klang melahirkan rasa syukur diatas keperihatinan kerajaan negeri yang sudi menghulurkan bantuan berjumlah RM500 kepada setiap keluarga bagi meringankan beban.

Kerajaan negeri memperuntukkan RM2 juta ringgit untuk sumbangan banjir ini dan disampaikan sendiri oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam Majlis Penyerahan Bantuan Bencana Banjir Kilat Fasa I Daerah Klang sebentar tadi.

Menceritakan detik kejadian Mohd Khalid Asmari dari Kampung Delik Kiri berkata, beliau menyedari rumahnya mula dinaiki air pada jam 5.00 pagi ketika ingin bersiap untuk menunaikan solat Subuh.

“Mula-mula bangun saya tidak sedar bagaimana rumah dinaiki air kerana berpunca daripada bilik air. Saya sedar air masuk sedikit demi sedikit sehingga ke dalam rumah. Air masuk secara mendadak jadi saya tidak berjaya menyelamatkan beberapa barangan seperti almari memnadang saya

“Kerugian yang dialami tidak banyak tapi hampir RM500 juga. Saya berterima kasih dan bersyukur diatas sumbangan yang diberikan oleh kerajan negeri,” katanya.

Sementara itu, Saraswathy Subramaniam berkata, beliau menyedari air masuk ke dalam rumah pada jam 3.00 pagi sehingga paras betis.

Dianggarkan kerugian yang dialami berjumlah RM6,000 termasuk kerosakkan perabot dan barangan keperluan lain.

Mohd Firdaus Harun bersyukur ketika kejadian beliau mendapat bantuan daripada keluarga memandangkan mengalami kesukaran untuk bergerak akibat kecederaan kemalangan yang dialami.

“Saya sedang tidur lena, kemudian dikejutkan oleh isteri saya. Saya sedar jam 4.00 pagi tilam saya dinaiki air. Masa itu nak bergerak agak susah memandangkan besi di kaki saya ketika itu masih belum dibuka. Adik-beradik saya tolong angkatkan barang,” katanya.

Kejadian banjir yang berlaku pada 30 Mac lalu mengakibatkan hampir 10 buah sekolah ditutup selain kemusnahan harta benda.

Seramai 1,381 mangsa banjir menerima sumbangan untuk fasa pertama yang melibatkan Kampung Delik, Kampung Raja Uda, Kampung Sungai Udang dan sebahagian Taman Sentosa.

Semua mangsa yang belum mendaftar untuk menerima bantuan banjir diberikan tempoh sehingga 13 April untuk berbuat demikian melalui pejabat pusat khidmat dun dan Jawatankuasa Kemajuan Kampung.

Mereka perlu membawa bersama laporan polis dan dokumen pengesahan daripada JKKK bagi mengelakkan sebarang penipuan sekaligus menafikan hak mangsa lain yang layak.

Dalam pada itu Tan Sri Abdul Khalid menjelaskan peruntukkan untuk Jabatan Pengaliran Saliran adalah daripada kerajaan persekutuan dan bukannya daripada kerajaan negeri.

“Saya diberikan penerangan oleh pihak JPS yang mengemukakan permintaan peruntukkan ysng melebihi RM1 billion untuk Klang kerana kawasan ini memrlukan program mengatasi banjir.

“Dalam empat tahun di bawah Pakatan Rakyat, peruntukkan untuk Klang bukan menjadi keutamaan. Saya diberitahu mereka meletakkan keutamaan kita di tahap ketiga,” katanya.

Katanya, beliau akan bekerjasama dengan JPS untuk menulis surat kepada Unit Perancangan Ekonomi Negara bagi memaklumkan menyatakan kerugian dan kesan sekiranya kerap berlakunya banjir.

Beliau turut meminta pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan Majlis Daerah berbincang untuk mengatasi masalah banjir ini dengan meletakkan taraf jika berlaku banjir sekalipun hanya sekali dalam tempoh 50 tahun.

Kerajaan negeri juga memperuntukkan RM5 juta bagi membina kolam tadahan air bagi menampung lebihan air hujan selain kerja-kerja pembersihan longkang-longkang di kawasan Klang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.