MPSJ Beri Jaminan Tembok Pagar Rumah Akan Dibaiki Semula

SUBANG JAYA, 17 APR : Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) memberi jaminan bahawa tembok pagar banglo yang di robohkan di Jalan Puteri 9/2A Bandar Puteri 9, Puchong akan dibaiki semula.

Menurut Yang Dipertua MPSJ, Datuk Asmawi Kasbi, tembok pagar yang dirobohkan bagi pembinaan laluan sementara di kawasan itu akan dibaiki semula selepas tempoh enam bulan.

Beliau berkata, laluan alternatif tersebut penting bagi pemaju untuk menjalankan kerja-kerja memperbaiki tembok penahan yang runtuh bagi mengukuhan semula struktur tanah.

Laluan sementara yang berukuran lima meter lebar dan 70 meter panjang ini akan digunakan oleh 57 buah penghuni rumah lain agar tidak mengganggu proses membaikpulih kawasan yang terlibat.

“Laluan sementara ini akan digunakan bagi menjamin keselamatan pengguna Jalan Puteri 9/2 dan Jalan Puteri 9/2A untuk ke unit kediaman mereka tanpa melalui kawasan pembinaan,” katanya di sidang media di Bangunan MPSJ hari ini.

Selain itu, notis di bawah Akta 133 diserahkan kepada empat pemilik lot rumah terbabit supaya membenarkan pihak pemaju menjalankan kerja-kerja membuat jalan alternatif di kawasan itu.

Menurut Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 (Akta 133), Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diberikan kuasa untuk menyelenggara dan membaiki jalan-jalan awam dengan memberikan notis bagi meruntuhkan binaan dalam masa yang ditetapkan dan mengambil langkah-langkah yang difikirkan wajar oleh PBT.

Sehubungan itu, laluan alternatif yang menggunakan sebahagian halaman rumah No.1, Jalan Puteri 9/2A dimulakan pada 6 April 2012 dan siap diturap pada 16 April 2012.

Sebelum ini, pihak yang tidak berpuas hati dengan pembinaan laluan alternatif itu bertindak dengan meletakkan kereta dan batu-bata bagi menghalang jalan tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.