Categories
NASIONAL SELANGOR

Nga : Kerajaan Pusat Didesak Untuk Tidak Mendiskriminasi Antara Graduan Kelas Pertama

KUALA LUMPUR, 17 APR : Kerajaan Pusat harus adil dalam penukaran pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada biasiswa bagi pelajar yang memperoleh ijazah kelas pertama.

MP Taiping, Nga Kor Ming mendakwa kerajaan pusat bersikap tidak adil kepada graduan dari kumpulan tersebut berdasarkan aduan diterima dari lebih 50 graduan dari seluruh negara.

“Kementerian Pengajian Tinggi pernah membuat pengumuman bahawa mulai 2010, semua mahasiswa yang berjaya memperoleh ijazah kelas pertama akan dikecualikan bayaran pinjaman PTPTN kerana ianya akan dianugerahkan menjadi biasiswa.

“Bagaimanapun, golongan yang tamat pengajian dari 1 Julai 2005 hingga 2010 tidak layak menikmati layanan tersebut.

?Adalah dianggarkan kepentingan lebih kurang 8,000 graduan ijazah kelas pertama telah terjejas akibat diskriminasi itu,” katanya dalam sidang media di Parlimen di sini hari ini.

Kerajaaan Pusat menurutnya, diharap mempertimbangkan suara graduan dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) berkaitan isu itu.

Nga berkata satu memorandum berkenaan isu itu akan dihantar kepada Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin.

Beliau juga meminta kerajaan pusat mempertimbangkan permohonan graduan di mana faedah tiga peratus pinjaman itu dimansuhkan bagi meringankan beban lepasan universiti.

“Perbalahan yang timbul kini adalah kesan dari dasar kerajaan untuk memkorporatkan Institusi Pengajian Tinggi khususnya universiti awam.

?Akibatnya jumlah yuran dan kos sampingan lain telah melambung tinggi mengakibatkan majoriti graduan lepasan universiti terpaksa menanggung beban hutang PTPTN dan pelbagai hutang pinjaman lain.

“Disebabkan pendapatan lepasan graduan universiti di pasaran tempatan jauh lebih rendah maka negara kehilangan pelbagai modal insan berkelayakan dan berbakat kerana golongan ini terpaksa mencari mata pencarian di luar negara dan mengejar kerjaya yang lebih baik,” katanya.

Dalam pada itu, Nga turut mengesa Khaled mengadakan lawatan ke Dataran Merdeka untuk berjumpa dengan mahasiswa yang berkhemah di situ untuk memnuntuut pemansuhan PTPTN.

Lebih 500 mahasiswa telah membuat rapat umum di Dataran Merdeka pada Sabtu bagi menuntut pemansuhan pinjaman itu dan sistem pendidikan percuma di negara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.