Categories
NASIONAL

PAS gesa Suruhanjaya Diraja Siasat Sindiket Warga Asing

KUALA LUMPUR 5 APRIL : PAS hari ini mengesa Kerajaan Pusat menubuhkan satu suruhanjaya diraja siasatan (RCI) bagi menyiasat dakwaan wujudnya sindiket pemberian taraf kewarganegaraan kepada warga asing yang didalangi pegawai kerajaan.

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata pemberian taraf kewarganegaraan kepada warga asing semakin membimbangkan selain mendatangkan implikasi yang serius kepada keselamatan dan ekonomi negara.

“Perbuatan (sindiket) ini terlalu serius dan kita harap kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak yang menjanjikan satu ketika dahulu untuk membuat pembaharuan dalam politik dan pentadbiran di negara ini, hendaklah berbuat sesuatu,”jelasnya.

Semalam, Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar  mendedahkan kepada Parlimen tentang kewujudan ìtask forceî yang bertanggungjawab memberi taraf kewarganegaraan kepada warga asing untuk membolehkan mengundi pada pilihan raya nanti.

Bercakap di Parlimen semalam, Mahfuz mendakwa pasukan khas tersebut dikepalai oleh Penasihat Khas Perdana Menteri. Datuk Osman Razak, Setiausaha Majlis Keselamatan Negara Datuk Tajuddin Wahab, dan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar serta beberapa pegawai lain di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Hari ini Wan Ahmad mengeluar kenyataan menafikan dakwaan tersebut.

Mengulas lanjut berhubung perkara ini, Mohamad Sabu yang mesra dengan panggilan Mat Sabu menambah, pihaknya mempunyai maklumat dan telah mengenalpasti lokasi memproses kad pengenalan dan pemberian kad pengenalan kepada warga asing.

ìKita akan terus mendedahkan lagi nama-nama mereka yang terlibat, lokasi mereka proses kad pengenalan itupun kita telah kenalpasti, bukan di Jabatan Pendaftaran Negara tetapi ada sindiket yang besar untuk menjadikan PATI sebagai rakyat seterusnya sebagai pengundi,” ujar Mohamed pada satu sidang media di Ibu Pejabat PAS hari ini.

Jelas Mohamad, daftar pemilih akan menjadi lebih kotor sekiranya pentadbiran Najib tidak mengambil tindakan segera dengan membentuk RCI bagi menyiasat dakwaan itu.

Dalam perkembangan sama, Mohamad menzahirkan rasa kesal dengan strategi Umno-BN yang menggunakan kaedah jahat untuk menawan kembali Selangor daripada kepimpinan Pakatan Rakyat.

“Hasrat mereka (Umno-BN) untuk menawan kembali Selangor, adalah perkara biasa kepada mana-mana parti politik menawan sesebuah negeri, tetapi kita tidak mahu penawanan tersebut dilakukan menerusi daftar pemilih yang kotor,”

Mohamad menambah, cadangan RCI tersebut antara lainnya adalah untuk menjadikan Malaysia sebagai negara dunia ke-3 yang berjaya menukarkan kerajaan menerusi pilihanraya yang adil dan bersih.

“Tidak seperti negara dunia ke-3 yang lain dimana pertukaran kerajaan menerusi jalan raya dan pertumpahan darah yang banyak,”jelas Mohamed.

Pada perkembangan lain, Mohamad menerusi temubual ekslusif bersama Media Selangorku semalam, menyatakan PAS akan menggerakkan 100 peratus jenteranya menyertai Bersih 3.0, 28 April depan.

Menerusi temubual tersebut, Mohamad menjangkakan sekurangh-kurangnya setengah juta rakyat akan menghadiri perhimpunan tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.