Categories
NASIONAL

PAS Selangor Gerak 50,000 Ahli Ke Himpunan BERSIH 3.0

SHAH ALAM,18 APRIL : PAS Selangor akan menghantar 50,000 ahli dan penyokongnya ke himpunan ‘Duduk Bantah’ Bersih 3.0 pada 28 April ini di Dataran Merdeka,Kuala Lumpur, tegas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman

Beliau menjelaskan PAS Selangor menerima arahan daripada PAS Pusat agar menggerakkan ahlinya di 22 kawasan yang sekurang-kurangaya akan menghantar 2,500 orang ahli dan penyokong PAS dari setiap kawasan.

“Sebagai usaha memobilasi ahli dan penyokong,beberapa program pelancaran mobilasi Himpunan BERSIH 3.0 akan diadakan di beberapa kawasan.

“Antara program yang akan diadakan adalah PAS Kawasan Gombak pada 18 April, PAS Kawasan Sabak Bernam 23 April dan PAS Kawasan Kuala Langat pula pada 25 April,” jelas Dr Rani pada sidang media di sini.

Tambah Dr Rani, PAS Pusat juga telah mengarahkan PAS Negeri Selangor untuk menyediakan petugas-petugas Unit Amal pada hari himpunan tersebut,”¬† ujarnya lagi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad memberitahu agar ahli dan penyokong PAS hadir dengan tangan kosong tanpa apa-apa senjata kerana himpunan ini adalah aman.

“Rakyat yang hadir himpunan ini adalah untuk menzahirkan agar pilihanraya perlu dijalankan secara adil dan telus,” katanya.

Sementara  itu, Kerajaan Negeri Selangor akan mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 19 April nanti bagi membincangkan perkara-perkara berkaitan dengan daftar pemilih.

Pertemuan itu akan disertai exco-exco kerajaan negeri termasuk Menteri Besar dan juga Speaker Dewan Negeri Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.