Categories
NASIONAL

PTPTN: Umno Jaja Modal Melayu

SHAH ALAM, 9 APRIL : Sekali lagi modal ‘Melayu’ digunakan untuk menakut-nakutkan orang Melayu kononnya peluang kaum ini untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti bakal terjejas ekoran pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Ahli Parlimen Padang Terap, Nasir Zakaria berkata persoalan pokok yang seharusnya dijawab kerajaan ialah keikhlasan mereka merealisasi hak pendidikan percuma kepada Melayu (bumiputera) seperti yang termaktub didalam perlembagaan.

“Inilah modal terakhir mereka untuk menakut-nakutkan rakyat, penghianat Melayu sebenarnya adalah Umno itu sendiri,”ujarnya.

Nasir menyoal, tidakkah Umno sedar bahawa Melayu jugalah kumpulan terbesar kadar kemiskinannya di negara ini.

Nasir berkata, penafian hak pendidikan percuma yang disusuli dengan pelaksanaan skim pinjaman PTPTN jugalah penyebab utama kaum Melayu terikat dengan beban hutang selepas menamatkan pendidikan diperingkat tinggi.

Mengulas lanjut, berhubung dakwaan Khaled kononnya penghapusan PTPTN akan memberi kesan kepada meritokrasi dan persaingan sengit di kalangan pelajar untuk mendapat tempat di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

“Tidakkah pemimpin Umno sedar bahawa meritokrasi juga adalah buah fikiran bekas pemimpin mereka, Tun Dr Mahathir Mohamad,”katanya.

Tindakan ini mungkin disebabkan kerajaan berasa tidak selamat dari sudut politik apabila melihat sokongan positif daripada mahasiswa terhadap cadangan Pakatan Rakyat.

Sebagai rumusan, Nasir menjelaskan sikap liat kerajaan untuk menghapuskan PTPTN ini adalah kerana mereka tidak mampu menyelesaikan hutang ini kecuali menggunakan jalan mudah dengan mengembalikan beban hutang ini dibahu rakyat.

Semalam, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dilaporkan berkata, pemansuhan pinjaman itu juga akan menyebabkan pelajar kurang berkemampuan menghadapi masalah untuk menanggung kos sara hidup di kampus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.