Categories
SELANGOR

SELCAT Puas Hati Berhubung Pendengaran Isu Banjir

SHAH ALAM, 16 APR : Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban, dan Ketelusan Selangor (SELCAT) berpuas hati terhadap penerangan kesemua agensi peringkat negeri yang dipanggil berhubung isu banjir di Hulu Langat, Kajang, Ampang, dan Klang.

Sehubungan itu, Pengerusinya, Datuk Teng Chang Kim menyifatkan sesi pendengaran awam yang pertama kali melibatkan bencana alam ini berjaya dilaksanakan walaupun jangkamasa yang diberikan kepada agensi berkenaan untuk membuatkan persiapan adalah singkat.

Sementara itu, Teng turut memuji langkah yang dibuat oleh JPS kerana berjaya menyediakan laporan lengkap mengenai perangkaan Rancangan Malaysia Ke Lapan hingga ke 10 berhubung projek-projek tebatan banjir yang dilaksanakan.

” Kesemua jabatan yang dipanggil, Pejabat Daerah, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Jabatan Kerja Raya (JKR) diberi masa yang suntuk untuk menyiapkan maklumat dan kesemuanya berjaya menyediakannya,” katanya di sidang media sejurus selesai sesi hari ini.

Selain itu, beliau turut mengulas mengenai keberkesanan pendengaran awam berhubung isu bencana alam kerana ia berguna kepada kerajaan negeri untuk mendapat maklumat secara terus mengenai proses dan kaedah yang diambil agensi berkaitan.

Jesteru itu, beliau menyarankan supaya sesi pendengaran awam ini diteruskan untuk membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat.

Dalam sidang media sama, Teng turut melahirkan kebimbangan terhadap peruntukan kerajaan pusat yang semakin berkurangan menerusi RMK-10 berjumlah RM1.9 juta.

“Kerajaan Pusat perlu mengkaji semula peruntukan projek fizikal untuk menambahbaik projek tebatan banjir di Selangor dengan segera kerana isu bencana alam berada ditahap membimbangkan,” katanya.

Sebelum ini, menerusi RMK-9 Kerajaan Pusat memperuntukkan RM57 juta dan ia berkurangan dalam RMK-10 kepada RM1.9 juta bagi projek fizikal tebatan banjir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.