Categories
SELANGOR

Tuisyen Rakyat Bantu Nasuha Dapat 8A

SELAYANG 6 APR : Hasil inisiatif Kerajaan Negeri menyediakan kelas tambahan secara percuma kepada pelajar-pelajar yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Nasuha A’adil Bohara 18, mampu tersenyum lebar dengan pencapaian cemerlang 8A yang diperolehinya baru-baru ini.

Nasuha calon SPM dari Sekolah Agama Menengah Rawang yang menyertai Program Tuisyen Rakyat (PTR) sejak awal tahun lalu berkata, program tersebut telah banyak membantunya dari segi pemahaman sesuatu subjek dengan lebih mendalam.

“Contohnya, sebelum ini subjek saya seperti Bahasa Inggeris sekadar berjaya capai Gred C dan B.

“Tetapi, selepas menyertai PTR, prestasi pelajaran saya semakin meningkat dan kejayaan beroleh A dalam matapelajaran tersebut adalah bukti program itu sangat memberi manfaat kepada kami para pelajar,” ujar anak sulung dari empat beradik ini.

Selain itu, Nasuha juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Kerajaan Negeri kerana sedikit sebanyak membantu meringankan beban ibu bapanya.

“Ayah saya bekerja sendiri, jadi pendapatannya tidak menentu. Ibu pula bekerja sebagai pengasuh dan pendapatannya juga tidak besar.

“Dengan bantuan sebegini, sekurang-kurangnya, golongan sederhana seperti kami dapat menikmati apa yang orang lain mampu miliki terutama dari segi mendapatkan pendidikan yang lebih baik,” sambung Nasuha lagi yang bercita-cita ingin menyambung pelajaran dalam bidang Ekonomi jika diberi peluang.

Sementara itu, adik kepada Nasuha, Azroi Hanifah A’adil 16, yang menduduki Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) tahun lalu turut beroleh keputusan cemerlang 7A hasil menghadiri PTR.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.