Categories
NASIONAL SELANGOR

Umno-BN Yang Lindungi Pencuri Pasir

SHAH ALAM,5 APRIL: ADUN Sri Muda Shuhaimi Shafiei mendakwa masalah pencurian pasir di Selangor didalangi tauke dari sebuah parti komponen gagasan Umno-BN.

Beliau berkata demikian bagi menjawab persepsi yang dihebahkan sebuah akhbar milikan parti komponen Umno-BN bahawa Kerajaan Selangor cuba menutup masalah kecurian pasir.
.
“Kita ada bukti dan surat menyurat yang menunjukkan dan mengesahkan bahawa dalang-dalang daripada parti …  Mereka inilah yang menggalakkan kecurian pasir.

?Ini adalah hakikat yang tidak boleh ditolak,” tegasnya ketika dihubungi.

Pada hari Selasa, Pejabat Daerah Hulu Langat, Jabatan Alam Sekitar Selangor, Jabatan Parit dan Saliran, polis dan beberapa agensi lain menyerbu sebuah operasi perlombongan pasir haram di Batu 14, Cheras.

Alat dan jentera berat operasi itu dirampas dan pondok-pondok yang didirikan di lokasi tersebut diroboh.

Akan tetapi, akhbar Bahasa Inggeris The Star melaporkan yang beberapa ADUN Umno-BN mengkritik operasi tersebut kerana penguatkuasa tidak menangkap seorang pun pencuri pasir yang berada di situ.

Shuhaimi hari ini menyangkal dakwaan yang Kerajaan Selangor cuba melindungi pencuri pasir.

“Kecurian pasir ini adalah jenayah, dan jangan cuba kaitkan bahawa kerajaan negeri melindungi apa yang dilaporkan oleh akhbar-akhbar tertentu yang cuba menggambarkan wujudnya perlindungan dan kerajaan negeri cuba menutup kes kecurian pasir itu,” katanya.
v

Leave a Reply

Your email address will not be published.